Miten Suomi sisustaa -tutkimus kertoo suomalaisten jakautuvan viiteen toisistaan poikkeavaan sisustajatyyppiin. Tyypillinen suomalainen viihtyy käytännönläheisesti ja toimivasti sisustetussa kodissa ja päivittää kodin ilmettä harvoin. Toisaalta intohimoisesti sisustamiseen suhtautuvien joukkoon mahtuu paljon suomalaisia – ja yllättävän paljon miehiä.

Huonekaluliike Vepsäläisen teettämän kyselyn perusteella joka kolmas suomalainen asuisi mieluiten klassiseen tyyliin sisustetussa kodissa, jossa suositaan perinteisiä materiaaleja. Suomalaisten toivoma koti on kodikas (48 %), toimiva (46 %) ja sen kalusteet ovat käytännönläheisiä (48 %). Silti suomalaiset voi tutkimuksen perusteella jakaa jopa viiteen eri sisustajatyyppiin.

”Oli hauska huomata, kuinka suomalaisten joukkoon mahtuu hyvin erilaisia sisustajia. Keskimääräinen suomalainen on kodin sisustuksessa aika vaatimaton, mutta meistä löytyy myös ryhmä, joka suhtautuu sisustamiseen hyvinkin suurella palolla”, tutkimuksen toteuttanut Senior Insight Manager Hanna Santavuori Frankly Partnersilta sanoo.

Nuoret unelmoivat, miehet eivät piittaa

Miesvaltaisen Pysyvää ja tuttua -ryhmän edustajat eivät juurikaan perusta kotinsa sisustamisesta. He hankkivat uuden sohvan vasta kun edellinen menee rikki. Tällaisia sisustajia on tutkimuksen mukaan 12 % suomalaisista.

Käytännöllistä ja toimivaa sisustusta kannattaa suurin osa eli 26 % suomalaista. Heille on tärkeää, että kodin sisustus vastaa arjen tarpeisiin, eivätkä hekään juuri mieti sisustamisen trendejä.

Kestävää vastuullisesti -ryhmän sisustajat (21 %) kiinnittävät huomiota huonekalujen laadukkuuteen ja pitkäikäisyyteen. He ovat kiinnostuneita sisustamisesta, ja heidän toiveidensa koti on valoisa ja toimiva.

Kohti unelmien kotia -ryhmän (22 %) nuoret aikuiset haaveilevat unelmiensa kodista, etsivät esikuvia ja inspiraatiota verkosta ja nauttivat ideoilla leikkimisestä.

Oivaltaen persoonallista -sisustajat (20 %) tietävät mitä kotinsa sisustukselta haluavat, käyttävät siihen rahaa ja arvostavat korkealaatuisia design-tuotteita.

Kodin sisustaminen on naisten – ja miesten – vastuulla

Vaikka kodin sisustamisen on monessa suomalaiskodissa naisen vastuulla, löytyy kaikkein intohimoisimmin sisustamiseen suhtautuvista yllättävän paljon miehiä. Tutkimukseen osallistuneista sisustusfanaatikoista jopa 40 % oli miehiä.

Yli puolet suomalaista ilmoitti kaipaavansa vähintään säännöllisesti vaihtelua kotinsa sisustukseen. Joka kuudes tutkimukseen vastanneista ilmoitti uudistavansa kotiaan jatkuvasti.

Vaikka käytännönläheisyys painottuu useimpien suomalaisten sisustusmaussa, on 63 % vastanneista sitä mieltä, että käytännöllisyyttä enemmän heitä kotinsa sisustuksessa inspiroivat persoonallisuus, ekologisuus ja design.

Miten Suomi sisustaa -tutkimus teetettiin kansallisena kyselytutkimuksena kesällä 2017. Frankly Partners Oy:n toteuttamaan tutkimukseen vastasi 2 620 suomalaiseen aikuisväestöön (18–64 v.) kuuluvaa henkilöä.