Toholampilainen Aalto Haitek Oy on kehittänyt rakennusteollisuudelle massiivisen puuelementtiratkaisun. WLT soveltuu kaikentyyppiseen rakentamiseen, ja siitä on mahdollista tehdä myös suuria rakennuksia sekä siltoja.

Wave layered timber (WLT) on toholampilaisen Aalto Haitek Oy:n rakennusteollisuudelle kehittämä massiivinen puuelementtiratkaisu. Lisäaineeton puuelementti on vahva, kestävä ja erittäin monipuolinen innovaatiota, jota on kehitetty teollisen mittakaavan tuotantoon. Sitä voidaan valmistaa eri puulajeista.

”WLT laskee puurakentamisen kustannuksia joustavuutensa ja yksinkertaisuutensa ansiosta ja on kilpailukykyinen ratkaisu koko rakennusalalle. Sen tuotannossa ei käytetä liimaa, lisäaineita tai kemikaaleja, kuten ei myöskään rakennusvaiheessa”, kertoo Aalto Haitek Oy:n toimitusjohtaja Tiina Kapela.

Aalto Haitek Oy on toteuttanut WLT:stä keskisuuria pilottiprojekteja vuodesta 2017 lähtien. Yritys käynnistää WLT:n massatuotannon uudella Toholammin tehtaalla tämän vuoden aikana.

Uusia mahdollisuuksia rakentamiseen

WLT-puuelementissä on aaltomainen profiili, jonka kireys mukautuu sään ja ilmaston aiheuttamiin kosteusmuutoksiin jousimaisen ominaisuutenssa ansiosta. Aaltoprofiilin ja kuivaamiskäsittelyn yhdistelmällä saadaan elementeille yhtenäinen, halkeilematon ja jäntevä rakenne. Aaltoprofiilin yhdistämistekniikka ja samansuuntaiset puun syyt tukevat lujia puurakenteita, jolloin WLT:stä voidaan tehdä myös teknisesti ja esteettisesti vaativia rakenteita ekologisesti ja taloudellisesti.

Komponentit ovat kaarevia tai suoria, jolloin puurakennuksiin on mahdollista saada pyöreitä muotoja. WLT:stä voidaan tehdä niin pieniä kuin suuria rakennuksia. Lisäaineeton puurakenne on kierrätettävä ja biohajoava purkamisen jälkeen.