Suomalainen omakotiasuja viihtyy, kun hän saa olla omalla pihallaan rauhassa, saunoa omassa saunassa ja nauttia asumisesta ilman seinänaapureita.

K-Rauta tutki, miten suomalaiset haluavat asua. Tutkimuksen mukaan omakotiasujien arvioissa tärkeimpinä nousevat esille oma piha, sauna ja riittävästi tilaa.

Omakotitalossa asuvilta tai omakotitaloon muuttoa harkitsevilta kysyttiin syitä asua omakotitalossa. Omaa pihaa arvosti 91 % kyselyyn vastanneista. Asuminen ilman seinänaapureita houkutti 74 % vastaajista. 45 % kertoi pitävänsä pihan hoidosta ja taloon liittyvästä puuhailusta.

Pihasta ei luovuta, mutta terassilla ei ole niin väliä

Kyselyyn vastanneet eivät luopuisi pihastaan tai saunastaan. Vastaajat eivät pitäneet terassia niinkään korvaamattomana, se oli tärkeä vain 28 % vastaajista.

Omaa kotia ei juurikaan haluta parantaa, sillä vain 44 % vastaajista kertoi harkitsevansa uusi ratkaisuja kotiinsa. Energiatehokkaampaa lämmitysmuotoa kaipasi 29 % ja puhtaampaa sisäilmaa ja sitä edistäviä ratkaisuja 25 % vastaajista. Toimiva jätehuolto ja modernit kierrätysratkaisut kiinnostivat viidennestä.

38 % vastaajista haluaa tehdä helpompia töitä itse omassa kodissa ja käyttää ammattilaisia vain luvan vaativiin töihin. Neljännes vastasi haluavansa rakentaa talonsa mahdollisimman pitkälle itse. 21 % tilaa valmistalopaketin, mutta haluaa vaikuttaa omilla valinnoillaan sisustukseen.

K-Raudan tutkimus omakotiasumisesta toteutettiin sähköisenä kyselynä 11.-16.2.2020 K-ryhmän Kylä-tutkimusyhteisössä. Vastaajien kokonaismäärä oli 861. Omakotitalossa asuvia oli 72 % vastaajista ja omakotitaloon muuttamaan aikovia 28 % vastaajista.