Suomalaisyritys toimittaa maalämpöpumput Etelä-Ruotsiin rakennettavaan geoenergialaitokseen.

Suomalaisyritys Gebwell on tehnyt sopimuksen ruotsalaisen energiayhtiö Kraftringenin kanssa lämpöpumppujen toimittamisesta Etelä-Ruotsiin rakennettavaan geoenergilaitokseen. Lämpöpumput muodostavat perustan Stångbyn kaukolämpöjärjestelmälle, jolla lämmitetään alueelle rakennettavia koteja.

Kesäkuussa kohteeseen toimitettavilla Taurus Inverter PRO -lämpöpumpuilla pystytään yrityksen mukaan vastaamaan Stångbyn asuinalueen laajennusvaiheen tarpeisiin. Alueen vieressä oleva junanrata esti perinteiseen kaukolämpöverkkoon liittymisen, joten alueella päädyttiin toteuttamaan lämpöpumppuja hyödyntävä geoenergialaitos, joka lämmittää ja jäähdyttää alueen uudiskodit.

”Rakennettava lämpöjärjestelmä sijaitsee asuinalueen välittömässä läheisyydessä, joten lämpöpumpuilla minimoidaan myös esimerkiksi tulipaloriskit, kun niissä käytettävässä kylmäaineessa ei ole poikkeuksellisia paloluokituksia”, kertoo Kraftringenin Stångby-hankkeen projektipäällikkö Jon Svärd.

Viisi lämpöpumppua

Suomessa valmistetut Taurus Inverter PRO -lämpöpumput ovat invertteriohjattuja eli ne mukautuvat energiatarpeisiin optimoiden lämmitystehoa. Stångbyn laajennettava asuinalue koskee tässä rakennusvaiheessa noin 300 huoneistoa, joiden lämmitykseen ja jäähdytykseen asennetaan viisi lämpöpumppua. Ne asennetaan kohteeseen syksyn 2021 aikana ja ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan vaiheittain vuosina 2022-2023.

Gebwellin mukaan Stångbyn kaltaisia geoenergialaitoksia ei Suomessa ole vielä toteutettu. Ruotsissa on Gebwell Sverige AB:n arvion mukaan puolestaan noin 1,3 miljoonaa lämpöpumppua, joista suurin osa on niin ikään omakotitaloissa.