Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin Rehome-muotoilijaryhmä etsii kansainvälistä toteuttajaa suunnittelemilleen huonekaluille, jotka on valmistettu aaltopahvista ja vanerista. Edulliset ja helposti ilman työkaluja koottavat huonekalut voivat olla ratkaisu katastrofialueiden hätämajoitustarpeeseen.

Nuorten suunnittelmat Rehome-tuotteet esiteltiin ensimmäistä kertaa Suomen suurimmilla kalustealan messuilla Habitaressa syksyllä 2017. Erilaisiin väliaikaisasumisen tarpeisiin kuten hätämajoitukseen, pakolaisympäristöihin sekä festivaalien ja muiden isojen tapahtumien yhteyteen käytettäväksi suunnitellut tuotteet ovat saaneet huomiota myös useissa kansainvälisissä muotoilumedioissa.

Nyt edessä on toteuttajan löytäminen. Yhteistyökeskustelut kansainvälisten toimijoiden kanssa on jo aloitettu, ja projekti oli esillä juuri päättyneilä Milanon Salone del Mobile -huonekalumessuilla.

Rehome-projekti on saanut rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta ja hankkeessa on ollut mukana Suomen Punainen Risti. Rehome-hankkeen takana ovat kymmenen Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin opiskelijaa ja projektin ohjaaja, lehtori Vesa Damski.

Kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä

Aaltopahvi ja vaneri tuovat järkevän, kustannustehokkaan sekä luontoystävällisen ratkaisun äkilliseen tarpeeseen. Rehome-hankkeen tavoitteena on ollut kehittää suuren volyymin nopeaa ja edullista kalustetuotantoa. Väliaikaisasumisen primääritarpeiden tyydyttäminen eli nukkuminen, säilytys ja yksityisyys nousivat tärkeimmiksi ratkaistaviksi asioiksi.

Projektin lähtökohtana oli vuonna 2015 Eurooppaa laajamittaisesti koetellut pakolaiskriisi. Nuorten muotoilijoiden ideat toteutettiin automaatioteollisuuden keinoin. Kymmenestä erilaisesta huonekaluprototyypistä esimerkiksi aaltopahvista sänkyä on mahdollista valmistaa jopa 3500 kappaletta tunnissa. Tuotteet on valmistettu biopohjaisista materiaaleista ja tuotantoprosessit ja tuotteet tavoittelevat kestävän kehityksen periaatteita.