Pihat, puutarhat ja parvekkeet ovat suomalaisille entistä tärkeämpiä hengähdyspaikkoja. Niihin investoidaan ja niitä varustellaan. Terassikalusteet ovat K-raudan mukaan yksi nopeimmin kasvavia tuoteryhmiä.

Kalusteiden suosituimmat materiaalit ovat edelleen polyrottinki eli muoviseoksesta valmistettu punos ja polywood eli muoviseoksesta tehty ja ulkoasultaan puuta muistuttava pinta. Ne kestävät hyvin auringonpaistetta, sään vaihteluita ja sateita. Kalusteissa saattaa olla ultrviolettisuojaus ja homeenestokäsittely parantamassa tuotteiden kestävyyttä.

”Ihmiset haluavat viihtyä pihoilla ja puutarhoissa. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi kalusteisiin halutaan sijoittaa, hankkia laadukkaampia ja korkeamman hintatason tuotteita”, tuotelinjajohtaja Olli Pere Keskolta sanoo.

Viime kesänä kylpytynnyrit, ulkoporealtaat, sohvaryhmät ja kaasugrillit menivät hyvin kaupaksi. Myös tänä vuonna kyseisille tuoteryhmille odotetaan hyvää kysyntää. Kun ihmiset uskovat työpaikkansa säilyvän ja oman talouden kehittyvän myönteisesti, myös pihaa ja puutarhaa laitetaan kuntoon entistä vilkkaammin.

Teollisuutta ja mummolaa

Pihakalusteissa on K-raudan mukaan kaksi selkeää tyyliä nähtävillä. Toiset suosivat teollista eli industrial-tyyliä ja toiset uskovat mummolan vetovoimaan. Teollisuustyyli näkyy metallipintoina, rouheina kalusteina ja esimerkiksi harmaana värinä. Mummola esiintyy retrohenkisinä kalusteina ja vaikka vaaleanpunaisena värinä.

”Polyrottinki ja polywood ovat kasvattaneet myyntiä useina vuosina. Kysyntä ei ole ihme. Tuotteet ovat helppohoitoisia ja kalusteita saa useissa eri sävyissä”, tuotepäällikkö Jaana Mikkonen Keskolta kertoo.

Suomalaisten suosikkimateriaalit puutarhakalusteissa ovat polyrottinki, polywood, puu ja metalli. Usein erilaisia materiaaleja myös yhdistellään toisiinsa. Tuolin runko ja selkänoja voivat esimerkiksi olla metallia, istuin- ja selkätaso polyrottinkia tai puuta.

Värejä ja valoja pihaan

Suosikkivärejä puutarhakalusteissa ovat mm. musta, valkoinen ja harmaa. Myös maanläheiset värit ja erityisesti harmaan sävyt miellyttävät suomalaisia. Tämä näkyy esimerkiksi ruukuissa ja pihakoristeissa. Metallikalusteissa alumiini on suosittu ja kestävä materiaali. Myös perinteisiä puukalusteita on tarjolla.

Pihoja ja puutarhoja halutaan myös valaista. Valoja käytetään tunnelman luomiseen pihajuhlaan, koristevaloina ylioppilasjuhlassa tai erikoisvaloina syntymäpäivillä. Valoja on alettu käyttää ympäri vuoden turvallisuuden lisäämiseksi ja pihan koristelemiseksi.

Pihaan voi laittaa verkkovirralla toimivia ja muuntajalla varustettuja valoja ja valaisimia. Myös paristokäyttöisiä valoja on tarjolla. Tyypiltään tuotteet ovat ledivaloja entistä useammin.

Kevään puutarhamessuilta saa ideoita puutarhan, pihan ja parvekkeen viihtyisyyden parantamiseen. Lue lisää kevään messutapahtumista.

Raksa Lahden Messukeskuksessa 17.-19.3.2017

Piha & Puutarha Turun Messuksekuksessa 31.3.-2.4.2017

Kevätmessut Helsingin Messukeskuksessa 6.-9.4.2017

Supermessut Tampereen Messukeskuksessa 21.-23.4.2017