LähiTapiola kysyi tuhannelta suomalaiselta heidän kiinteistösijoituksistaan. Vastanneista 41 prosenttia kertoi sijoittavansa kiinteistöön oman asuntonsa kautta. Asunto voi olla omakoti- tai rivitalo tai huoneisto kerrostalossa. Kiinteistösijoitus on myös kesämökin tai muun vapaa-ajan asunnon omistaminen. Kolmannes vastanneista piti omaa asuntoa myös kiinnostavimpana tapana sijoittaa kiinteistöihin.

”Omistusasuminen on lähtökohtaisesti vuokralla asumista halvempaa. Edullisuus on selvää silloin, kun asuntojen hinnat pysyvät ennallaan tai nousevat. Hintojen laskiessa tilanne muuttuu”, LähiTapiolan salkunhoitaja Vesa Viita muistuttaa.

Yleinen korkotason nousu on asunnon omistajan riski, samoin asuntojen hintakehitys, asumisen hoitokulujen nousu sekä äkilliset korjauskustannukset. Kustannustason nousu on syytä ottaa huomioon ja erilaisiin kiinteistön korjauksiin kannattaa erityisesti varautua miettiessään vanhan asunnon hankintaa.

Hintakehitys ohjaa kokonaisuutta

Pienikin asunnon hintojen lasku voi tehdä eron vuokralla asumisen ja omistusasumisen kustannuksiin. Kustannuseroa voi havainnollistaa esimerkillä, jossa henkilö miettii 50 neliömetrin asunnon ostoa tai vuokraamista. Hänellä on 30 000 euroa omia säästöjä. Asunnon hoitovastike on 4,5 euroa ja korjauskustannukset sata euroa neliömetriltä kuukaudessa.

Nollan tuntumassa oleva korkotaso tekee omistusasumisesta houkuttelevaa. Tällä hetkellä omistusasumisen kustannukset voivat olla jopa puolta pienemmät vuokralla asumisen kustannuksiin verrattuna. Pieni lasku asunnon arvossa voi kuitenkin keikauttaa laskelmat toiseen asentoon.

”Jos asunto maksaa 300 000 euroa ja sen hinta laskee kaksi prosenttia, arvosta katoaa 6 000 euroa. Lainasumma pysyy kuitenkin ennallaan laskusta huolimatta. Sijoitetun pääoman tuotto on kaksikymmentä prosenttia pakkasella. Arvon nousu puolestaan hyödyttää omistusasujaa”, Vesa Viita kertoo.

Sijoituksia muuallekin kuin kiinteistöihin

Omistusasujalla on mahdollisuus kasvattaa pääomaansa kiinteistön arvon noustessa ja myös yleensä asua kodissaan edullisesti. Vuokralla asuva puolestaan suojautuu omistusasujan riskeiltä, ja voi sijoittaa asuntoon suunnitellun pääoman muihin sijoituskohteisiin kuten osakkeisiin, sijoitusrahastoon, metsään ja saada niistä rahoilleen tuottoa.

”Omistamisen suosio on laskenut monilla elämänaloilla kuten esimerkiksi auton voi liisata, rakentamisen työkaluja vuokrata. Miksi samanlainen suuntaus ei voisi näkyä entistä vahvemmin myös asumisessa?”, Vesa Viita miettii.

Asuntojen laatutaso ja asumisen palvelut paranevat, kun vuokranantajat ovat ammattilaisia. Vuokralla asuminen saatetaan nähdä helppona ja huolettomana palveluna, jossa kustannukset ovat tiedossa aivan samaan tapaan kuin auton vuokraaminen on läpinäkyvää.

(Lähde: LähiTapiola)