Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että pankeista saa lainaa matalalla korolla. Vain joka toinen on varautunut siihen, että korot voivat nousta. Valppaimpia ovat nuoret lainanottajat.

Suomalaisten huoli korkojen noususta on laskenut reilussa puolessa vuodessa. Vielä viime vuoden lopulla kolmannes sanoi olevansa huolissaan korkojen noususta seuraavan vuoden aikana. Nyt osuus on pudonnut reiluun neljännekseen. Korkojen ei uskota nousevan edes kolmen tai kymmenen vuoden säteellä.

Lähes 70 % suomalaisista arvioi kuitenkin, että muutamankin prosentin korkojen nousu pakottaisi heidät leikkaamaan kulutusta. Tiedot perustuvat Danske Bankin YouGovilla teettämiin tutkimuksiin.

Harva on varautunut koronnousuun

Korot ovat pysytelleet matalina lähes finanssikriisistä asti. Silti 2000-luvulla korot ovat olleet jopa 5,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin nyt. Danske Bankin tutkimuksen mukaan iso osa suomalaisista on kuitenkin sitä mieltä,  että pienikin korkojen nousu tuntuisi heidän kulutuksessaan.

”Tässä on epäsuhta: suomalaiset kärsisivät korkojen noususta, mutta eivät varaudu tähän. Taloudellista mielenrauhaa lisää, jos omat menonsa pystyy ennakoimaan. Tähän auttaa se, että asuntolainan kulut on vakioitu kiinteällä korolla tai korkoputkella”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Korkojen noususta ovat eniten huolissaan nuoret asuntolainalliset, jotka eivät ole joutuneet kärsimään korkeista koroista. Heistä 35 prosenttia on huolissaan korkojen noususta vuoden säteellä. Alle 29-vuotiasta asuntovelallisista puolet uskoo, että korot ovat yli prosentin kolmen vuoden päästä ja yli prosentin korkoon kymmenen vuoden päästä uskoo 60 prosenttia heistä.

Vuodenvaihteessa 44 prosenttia kertoi, että ei ole varautunut korkojen nousuun, nyt varautumattomien osuus on noussut 53 prosenttiin. Yleisin tapa varautua korkojen nousuun on käteisen säästäminen. Samaan aikaan kiinteän koron ja korkoputken suosio on pysynyt ennallaan.

”Muita harvemmin koron nousuun ovat varautuneet ne, joilla on korkein korko ja toisaalta ne, jotka kokevat taloutensa heikoiten kestävän koronnousun – juuri he, joiden tulisi varautua nousuun”, kertoo Laine-Tolonen.

Viimeisen vuoden aikana matalat korot ovat vaikuttaneet siihen, että asuntolainaa on maksettu nopeammin pois.

”Lainan maksaminen pois on aina hyvä idea, mutta matalien korkojen aikana se kannattaisi yhdistää säästämiseen ja sijoittamiseen, jotta talouteen kertyisi myös muita varoja asunnon lisäksi.