Suomalaiset ovat valmiita ilmastotekoihin. Yli puolet suomalaisista voisi vähentää sähkönkulutustaan, ja muovin käytön vähentäminen nähdään helppona ilmastotekona.

Sähköyhtiö Vattenfallin teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista voisi vähentää sähkönkulutustaan. Sähkön tuotantotavalla on merkitystä suomalaisille: yli 70 prosenttia pitää tärkeänä sitä, että sähkönmyyjä myy ympäristöystävällistä, fossiilivapaata sähköä.

Kyselyn mukaan suomalaiset ovat valmiita vähentämään pakkausten ja muovikassien käyttöä (70 prosenttia). Muovin käytön vähentäminen nähdään helppona ilmastotekona: 57 prosenttia suomalaisista on valmis vähentämään arjessaan muovituotteita ja lisäämään sen sijaan orgaanisten materiaalien käyttöä.

Säästöä ilmalämpöpumpulla ja lämpimän veden käytön vähentämisellä

Kolmanneksi ilmastoteoksi nousee sähkönkulutuksen vähentäminen: 53 prosenttia suomalaisista on valmiita vähentämään sähkönkulutustaan.

Vattenfallin tuoteasiantuntija Lauri Mattelmäen mukaan sähkönkulutuksen puolittaminen on mahdollista. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa voidaan päästä 25 000 kilowattitunnin vuosikulutuksesta 12 500 kilowattituntiin, kun huolehtii esimerkiksi ilmalämpöpumpun oikeasta käytöstä ja ilmanvaihdon säädöistä, säästää lämmintä vettä sekä tunnistaa piilokulutuskohteita ja muistaa sammuttaa tarpeettomat laitteet.

”Kerrostalossa rahallinen säästövaikutus on pienempi, sillä myös kulutus on pienempää omakotitaloon verrattuna. Tästä huolimatta säästää voi esimerkiksi viihde-elektroniikasta ja tietotekniikasta, myös esimerkiksi lattialämmitys ja huoneistokohtainen ilmanvaihto on hyvä huomioida”, Mattelmäki sanoo.

Vattenfallin teettämään ja YouGov Finlandin toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi yli tuhat täysikäistä suomalaista. Vastaajajoukko edustaa suomalaista aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen. Tiedot kerättiin 6.2.– 10.2.2019.