Puuhun ruuvattavan IoT-kosteusmittarin ja verkkosovelluksen avulla on voitu ensimmäistä kertaa varmistaa digitaalisesti, että puuelementti pysyy kuivana koko ketjun ajan.

Uusi mittari syntyi Wiisteen ja suuryhtiö Stora Enson yhteistyönä. Ratkaisulle on haettu patenttia ja sen myynti alkaa tällä viikolla.

Erilaisiin puurakennuksiin sopivaa ratkaisua on jo pilotoitu muun muassa Helsingin Jätkänsaaren Wood City 2:ssa ja Itävallassa, Wienin BOKU-yliopiston rakennusprojektissa.

Parhaillaan uusi puuelementtien IoT-kosteusmittaus on käytössä Helsinkiin rakentuvan noin 700 oppilaan suomalais-venäläisen koulun rakennustyömaalla.

Reaaliaikaista tietoa

Uusi mittari lähettää itsenäisesti reaaliaikaiset tiedot pilvipalveluun, josta ne ovat saatavilla mobiililaitteilla tai tietokoneilla.

Nykyiset mittaustavat ovat olleet puuhun isketty ja piikeillä varustettu mittari tai puusta porattava näytepala. Kun siirytään kertamittauksesta jatkuvaan mittaukseen, antaa se ajantasaista tietoa, sillä puuelementti voi kastua ketjun eri vaiheissa. Sovellus hälyttää välittömästi, jos kosteudessa on poikkeavuuksia.

Laitteen kiinnitysruuveja käytetään mittaelektrodeina, joilla saadaan mitattua puun kosteusprofiili kahdelta eri syvyydeltä.

”Tiedoista voidaan päätellä myös mahdollisen kastumisen ajankohta – onko kosteutta kertynyt kuljetuksessa, säilytyksessä, rakennusvaiheessa vai rakennuksen valmistumisen jälkeen”, kertoo Wiiste Oy:n toimitusjohtaja Toni Luopajärvi.

”Voimme olla ensimmäinen puurakennusliiketoiminnan yritys, joka tarjoaa kosteuden tunnistusta koko toimitusketjun ja rakennusprosessin aikana työmaalla. Tämä ratkaisu voi tarjota digitaalisen varmuuden siitä, että rakennus on hyvässä kunnossa ja sen sisällä on terveellistä elää”, kertoo Stora Enson digital scout Jyripekka Hiltunen.

Suurinta kysyntää laitteelle odotetaan puukerrostalojen tehdasvalmisteisten elementtien, tarkemmin massiivipuisten CLT-elementtien ja LVL-elementtien, kosteuden mittauksesta. Laite soveltuu myös hirsitalovalmistajien tarpeisiin.