Suomalaisten remontoinnin ja sisustamisen tarvikekaupassa jatkui positiivinen kehitys, mutta käänne on jo näkyvissä.

Rakennus- ja sisustustarvikekauppa jatkoi kasvuaan tämän vuoden heinä-syyskuussa, kasvua oli yli 12 prosenttia viime vuoteen nähden. Vuoden alusta mitattuna kokonaismyynti kehittyi 9 prosenttia. Tiedot selviävät rakennus- ja sisustustarvikeupana alan RASI ry:n tilastoista.

”Kaupankäynnissä näkyy kuitenkin jo rakenteellista muutosta. Kaksi viimeistä vuotta myynnin kasvua on siivittänyt selkeästi kuluttajakauppa, mutta viimeisin tilastomme kertoo, että muutos on jo näkyvissä. Nyt kasvun tuojana on ammattikauppa ja rakentaminen”, RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala kertoo.

Hintojen nousu näkyy kasvuluvuissa

Kasvulukujen takana näkyy tiettyjen tuotealueiden hintojen kehitys. Puutavaran hintojen nousun vaikutus näkyy myynnin kasvun luvuissa selkeästi. Lisäksi logistiikan kallistuminen sekä raaka-aineiden hinnat ovat nostaneet myös tiettyjen muiden tuotealueiden hintoja.

”On kuitenkin hienoa huomata, että kaikki tuotekategoriat kehittyvät positiivisesti. Korona ajan siivittämä kodin ja pihan remontointi on tuonut uusia asiakkaita rauta- ja sisustuskauppaan. Nuoret kodinlaittajat kaipaavat henkilökunnalta tuotteiden lisäksi opastusta ja neuvontaa. Moni yritys toimialalla on panostanut vahvasti asiakaspalveluun”, kuvailee Liuksiala.

Suomalaisten kiinteistökauppa jatkaa kasvuaan

Rakennus- ja sisustustarvikekaupan toimiala katsoo tulevaan vuoteen 2022 positiivisesti. Rakennuslupien määrät olivat vuoden ensimmäisellä puoliskolla hyvällä kehityksellä ja kiinteistökauppa on jatkanut kasvuaan. Asuntojen vaihtaminen ja loma-asuntohankinnat tuovat lähes aina jotain remontoinnin tarvetta uusille omistajilleen.

”Verkkokauppa, neuvontapalvelut ja etäpalvelumallit ovat vain osa muutoksia. Yritykset varautuvat myös vastaamaan niin kiireisen ammattilaisen työmaatoimituksiin kuin asennuspalvelun tarjoamiseen asiakkaan remonttihaaveiden toteuttamiseksi.”

Lue lisää:

TM Rakennusmaailma vertaili rakennustarvikkeiden hintoja: Nopeaa nousua, peruttuja talokauppoja

Kotitalousvähennys pysyy remonttien osalta ennallaan