Kotitalouksien varallisuus kasvoi huhti-kesäkuussa 2018, mutta niin kasvoi myös velkamäärämme. Suomalaisilla kotitalouksilla on nyt velkaa 166,7 miljardia euroa.

Kotitalouksien rahoitusvarat kasvoivat 5,5 miljardia euroa tämän vuoden huhti-kesäkuussa. Suomalaisilla oli talletuksia, osakkeita ja sijoitusrahasto-osuuksia 307,6 miljardin euron arvosta. Velkaa meillä oli samaan aikaan 166,7 miljardia euroa. Se on 3,3 miljardia euroa enemmän kuin alkuvuodesta. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rahoitustilinpitotilastosta.

Osaketuotot kartuttivat käyttötilejä

Kotitaloudet lisäsivät sijoituksiaan rahoitusvaroihin nettomääräisesti 3,6 miljardilla eurolla. Niistä 2,7 miljardia euroa tuli käyttötileille, muihin siirtokelpoisiin talletuksiin ja lompakoihin mm. yritysten keväisen osingonmaksun ansiosta. Osakkeita ja osuuksia suomalaiset omistivat nettomääräisesti 2,7 miljardia euroa ja sijoitusrahasto-osuuksia0,4 miljardia.

Asuntolainojen ja muiden lainavelkojen määrä lisääntyi yli 2,5 miljardilla eurolla vuoden alusta ja kipusi 151,4 miljardiin euroon. Kotitalouksien velkaantumisaste on nyt 128,7 prosenttia. Velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat vuoden neljänneksen lopussa edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon.