Suomalaisyritys Sisco suunnittelee puukerrostaloviennin käynnistämistä Vietnamiin. Toteutuessaan hanke olisi tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Suomesta viedään puumoduulirakenteisia asuinkerrostaloja ulkomaille.

Lähivuosien aikana Vietnamiin saattaa nousta Suomessa innovoituja, täysin puusta rakennettuja kerrostaloja. Puumoduulirakentamiseen erikoistunut Sisco käy parhaillaan neuvotteluja paikallisten toimijoiden kanssa pilottihankkeiden käynnistämisestä.

”Vietnamissa ei ole aikaisemmin tehty modulaarista puurakentamista teollisessa mittakaavassa. Tavoitteenamme on paitsi hakeutua uudelle markkinalle, myös testata, miten tuote käyttäytyy kuumissa ja kosteissa ilmasto-oloissa”, kertoo Siscon markkinointijohtaja Kimi Vainio.

Nopeaa ja tehokasta rakentamista

Vahvaa kasvun ja kaupungistumisen vaihetta elävät Vietnam ja muut Kaakkois-Aasian maat tarvitsevat laadukkaita asuntoja nopeasti ja tehokkaasti kasvaa. Laajamittainen asuntotuotanto on toistaiseksi perustunut Kaakkois-Aasiassa betoni- ja tiilirakentamiseen.

”Puu on ekologinen ja hengittävä materiaali, minkä vuoksi se soveltuu erityisen hyvin juuri asuntotuotantoon. Menetelmämme yhdistää siihen myös moduulirakentamisen edut: nopeuden ja tehokkuuden”, Vainio sanoo.

Siscon kumppanina hankkeessa toimii Tekesin BEAM-ohjelma. Puurakentamisen viennin kasvattaminen on osa hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihanketta.