Suomen CLT-valmistajat eli CLT Finland Oy, CLT Plant Oy ja Oy Crosslam Kuhmo Ltd liittyvät Puutuoteteollisuus ry:n jäseniksi. Perustettava CLT-ryhmä keskittyy yhteiseen edunvalvontaan, alan ohjeistukseen ja loppukäytön mahdollisuuksiin.

CLT (engl. Cross laminated timber) eli ristiin liimattu massiivipuu on viime vuosina yleistynyt rakennusmateriaalina, kun massiiviipuurakentaminen on voimakkaassa maailmanlaajuisessa kasvussa niin julkisessa kuin yksityisessä rakentamisessa. CLT:tä voidaan käyttää useissa eri rakenteissa, esimerkiksi seinä-, katto-, lattiarakenteissa sekä rungon ulkopuolisissa katos- ja parvekerakenteissa.

CLT parantaa osaltaan työmaan tehokkuutta, nopeuttaa toteutuksen aikataulua sekä pienentää merkittävästi rakennushankkeen hiilijalanjälkeä.

”CLT-massiivipuurakenteet ovat aallon harjalla rakentamisen trendien näkökulmasta. CLT:n monipuolisia käyttömahdollisuuksia rakentamisessa hyödynnetään kuitenkin vielä harmittavan vähän. Näemme alan toimijoiden järjestäytymisen Suomessa positiivisena ja tarpeellisena askeleena alan kehityksessä”, toteaa CLT Finlandin toimitusjohtaja Tero Yli-Sikkilä.

CLT-valmistajat saavat yhteisen foorumin

CLT-valmistajat pitävät tärkeänä, että rakentajien kaipaamaa yleistä tietoisuutta ja osaamista tuotteesta ja rakentamisesta jaetaan myös keskitetysti alan toimesta.

”Tähän Puuteollisuus ry tarjoaa työkalut ja yhteisen foorumin. Yhdessä pystymme edistämään ja kehittämään suomalaista rakentamiskulttuuria kohti yhä ekologisesti kestävämpää ja vastuullisempaa tulevaisuutta”, sanoo Yli-Sikkilä

CLT Plant Oy:n toimitusjohtaja Miikka Vainio uskoo puurakentamisen menestyksen löytyvän yhteistyöstä.

”Myös CLT tarvitsee rinnalleen hyvät tuotekumppanit ja näiden tuotteiden pitää löytää toisensa niin ruudulla kuin työmaalla. CLT-ryhmässä voimme jatkossa yhdessä kasvattaa tietoa ja osaamista alan ympärillä ja edistää näin hiilinegatiivisen rakentamisen kasvua. CLT Plant Oy odottaa innolla alkavaa yhteistyötä ryhmän toimijoiden kanssa.”

Ekologinen ja ihmisläheinen materiaali

Kuhmon Puuklusterilla on pitkät perinteet muun muassa sahaustoiminnasta. Crosslam on yksi Puuklusterin yrityksistä. CLT-rakenteiset massiivipuutalot ovat olleet luonnollinen jatke pyrittäessä jatkojalostamaan tuotteet mahdollisimman pitkälle.

”Puu on aina ollut ja tulee olemaan ekologinen, ihmisläheinen sekä teknisesti erinomainen rakennusmateriaali. Nykyaikainen CAD/CAM sekä CNC tekniikka mahdollistaa meitä tekemään isompia ja monimutkaisempi rakennuksia tuleville sukupolville”, toteaa Crosslamin toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen.

Silvennoinen korostaa, että puurakentamisen kilpailukyvyn eteen pitää ponnistella kaikin mahdollisin tavoin. Ala tarvitsee jatkuvaa tuotekehittelyä ja standardisointia.

”CLT-valmistajat haluavat tiivistää sektorin kansallista edunvalvontaa ja ohjeistusta. Puutuoteteollisuus ry tarjoaa valmistajille asiantuntevan alustan ja samalla voimme liittää suomalaiset CLT-valmistajat toimialan eurooppalaiseen keskusteluun ja kehitystyöhön”, toteaa Puuteollisuus ry:n toimitusjohtaja Matti Mikkola.

Lue lisää:

Mitä ovat MHM, LVL, Thoma ja CLT? Tutustu massiivipuuelementteihin

Talo kuin paksusta vanerista