Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan sota ja erityisesti pakotteiden vaikutukset näkyvät yllättävän paljon markkinoilla jo nyt. 

Suomen Kiinteistönvälittäjät teki ylimääräisen jäsenkyselyn 3. maaliskuuta selvittääkseen miten Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät asuntomarkkinoilla.

”Sota ja erityisesti pakotteiden vaikutukset näkyvät yllättävän paljon markkinoilla jo nyt mutta kaikki ei välttämättä kaupankäyntiä hidastavana tekijänä”, kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Alkuvuosi on ollut asuntomarkkinoilla hyvin vilkasta. Pulaa myytävistä halutuista isommista asunnoista ja erityisesti uudemmista omakotitaloista on edelleen.

Itä-Suomen asuntokaupoissa liikehdintää

Usko koronan väistymiseen on tuonut jonkin verran lisää myytävää markkinoille ja kauppoja on tehty nopeasti omakoti- ja rivitaloista. Helmikuussa tehtiin paljon talokauppaa huolimatta lumisesta talvesta, olympialaisista ja hiihtolomista. Ukrainan sodan alettua on näkynyt hetkellistä hiljentymistä ja osa on jopa perunut kauppoja ja odottaa vaikuttaako tilanne korkoihin tai muihin tekijöihin kuten energian hintaan.

Pakotteiden vaikutukset ovat vaikuttaneet jollakin tavalla jopa 10 prosenttiin kaupoista. Kaakkois- ja Itä-Suomessa on näkynyt venäläisten ostajien ja myyjien liikettä molempiin suuntiin. Jo ennen sodan alkua venäläisiä ostajia oli liikkeellä tavanomaista enemmän ja pakotteiden realisoiduttua ovat myös monet venäläiset luopumassa omistuksistaan saadakseen käyttövaroja pahentuvaan taloustilanteeseen.

”Olen saanut raportteja jopa siitä, että suunnitellaan asunnon ostamista Ruotsista, jotta turvattaisiin asuminen, jos Suomeen hyökättäisiin”, Mannerberg kertoo.

Jonkin verran on ollut havaittavissa sitä, että myös suomalaiset sijoittajat muuttavat sijoitusasuntojaan käteiseksi. Kuitenkin pääsyy tähän on Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan edelleen vuokra-asuntomarkkinoiden hiljaisempi kysyntä.

Lue lisää:

Asunnot muuttuvat: Entisen kaksion neliöt ovat nyt kolmiossa