Suomeen on valmistunut syyskuun puoliväliin 2019 mennessä 82 asuinpuukerrostaloa. Asuntoja niissä on yhteensä 2 365.

Suomen asuinkäyttöön rakennetut puukerrostalot löytyvät 24 eri paikkakunnnalta. Tämän lisäksi Suomeen on rakennettu neljä toimistopuukerrostaloa.

Uusin puukerrostalo on Suomen korkein

Uusin puukerrostalo on on samalla Suomen korkein puurakenteinen kerrostalo. Joensuuhun tänä syksynä valmistuneessa Light House Joensuussa on 14 kerrosta, ja se on Suomen ensimmäinen yli kahdeksankerroksinen puukerrostalo. Poikkeuksellisen korkeuden vuoksi taloon tehtiin toiminnallinen palomitoitus sekä kehitettiin uusia ratkaisuja kantokyvyn ja paloturvallisuuden osalta.

Vuoden 2018 tammikuussa aloitettu rakentaminen saatiin päätökseen tänä syksynä. Opiskelijoiden vuokra-asunnoiksi rakennettussa talossa on 117 asuntoa, joista 91 on yksiöitä ja 26 kaksioita. Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Arcadia Oy,  pääurakoitsijana on toiminut Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy.

Light House Joensuun ensimmäisen kerroksen runko on betonia ja siellä sijaitsevat rakennuksen yleiset tilat, kuten sauna, pesutupa ja väestönsuoja. Talon kantavat seinät ovat viilupuuta (LVL) ja välipohjat ristiin liimattua massiivipuulevyä (CLT). Paloturvallisuuden lisäämiseksi julkisivut verhoiltiin pääosin kivipohjaisella kuitulevyllä.

Rakennuksen puuosiin sitoutuu runkorakenteen materiaalitoimittaja Stora Enson tutkimuksen mukaan yhteensä n. 1 600 tonnia hiilidioksidia. Se vastaa 700 henkilöauton keskimääräisiä vuotuisia päästöjä Suomessa.

Light House Joensuu on ollut myös Karelia-ammattikorkeakoulun tutkimushankkeen kohteena. Hankkeen avulla kerättiin tietoa yli kahdeksankerroksisen kohteen suunnittelusta ja toteutuksesta. Light House Joensuusta kerättiin tietoa muun muassa rakenteiden lämpö- ja kosteusteknisestä toimivuudesta, rungon siirtymästä ja ääniteknisestä toimivuudesta. Tutkimusten tuloksista ja kehittämistoimenpiteistä dokumentoidaan ja raportoidaan myöhemmin.

Lue lisää Suomen asuinpuukerrostaloista Puuinfon sivuilta.