Suomi on parhaillaan ajautumassa taantumaan, arvioi pankin pääekonomisti. Kotitalouksien ostovoima on kovilla ensi talvena.

Danske Bank ennustaa, että ensi vuonna bruttokansantuote supistuu 0,2 prosenttia. Aiemmin pankki ennusti ensi vuodelle oli 1,6 prosentin kasvua bruttokansantuotteeseen. Poikkeuksellinen ennusteen lasku perustuu inflaation pitkittymiseen ja kansainvälisen suhdannenäkymän heikkenemiseen. Kesällä ja syksyllä näkymät ovat kuitenkin synkistyneet nopeasti.

Kotitalouksien ostovoima heikkenee tulevana talvena nopeasti, ja se vaikuttaa myös talouden isoon kuvaan. Syynä tähän ovat etenkin Venäjän energiakiristyksen ja korkojen nousun vaikutus läntisiin talouksiin.

Suomi inflaation kourissa

”Inflaatio syö kuluttajien ostovoimaa nyt historiallisen nopeasti. Myös ripeä korkojen nousu ja työllisyysnäkymien heikkeneminen tarkoittavat kylmää talvea moneen suomalaiskotiin. Voi puhua inflaation, korkojen ja työttömyyden kolmoisiskusta, joka laittaa monen kotitalouden ostovoiman koville ensi talvena”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Tällä hetkellä korkomarkkina hinnoittelee, että 12 kuukauden euribor-korko kohoaa keväällä korkeimmillaan kolmen prosentin tuntumaan.

”Odotamme, että energian ja ruoan hinnoista puhdistetun ja luonteeltaan pysyvämmän pohjainflaation kehitys ylittää Euroopan keskuspankin EKP:n kahden prosentin tavoitteen myös ensi vuonna. Se lisää painetta kiristää rahapolitiikkaa”, Kuoppamäki sanoo.

Rahapolitiikan kiristämispainetta lisäävät valtioiden elvytystoimet, joilla valtiot yrittävät kompensoida inflaation vaikutuksia kuluttajille ja yrityksille veronkevennyksillä ja suorilla tuilla. Toimet lisäävät talouden kokonaiskysyntää ja kiihdyttävät inflaatiota.

Suomi ei ole yksin, näkymät ovat heikentyneet Suomen ohella myös muualla euroalueella. Euroalueen taloutta rasittavat kohonneet maakaasun ja sähkön hinnat, uhka energiapulasta sekä EKP:n koronnostot. Erityisesti Saksan tilanne on vaikea Venäjän kaasutuonnin laskettua nopeasti kesän aikana.

Lue lisää:

Meillekin lämpöpumppu? Kustannustehokas lämpöpumppu säästää energiankulutusta

Aurinkopaneelien hankintaan voi saada jopa 6000 euroa avustusta