Suorasähkölämmitys on käynyt sähkön hinnan kohoamisen myötä kalliiksi lämmitysmuodoksi. Mutta millä sen voi korvata?

Suorasähkölämmitys oli suurimmassa suosiossa  70-90-luvuille. Järjestelmällä oli tuolloin monia etuja, kuten tilansäästö ja halvat investointikulut. Sähkön hinnan tasainen kohoaminen on tuonut esiin lämmitysmuodon käyttökustannusten kalleuden, jota viimeaikainen hintojen hyppäys kipeästi korostaa.

Yleisin ratkaisu on ollut asentaa sähkölämmityksen rinnalle ilmalämpöpumppu. Näin leikataan hyvin suuri osa kulutuksesta, joskin osa lämmityksestä ja lämpimän käyttöveden tuottaminen jäävät yhä suorasähkön harteille.

Nykyaikainen ilmalämpöpumppu maksaa asennettuna 2 000–3 000 euroa, mutta saavutettuja säästöjä on vaikea arvioida viime kuukausina nopeasti muuttuneiden kustannusten takia. Vielä vuosi sitten takaisinmaksuajaksi saattoi hyvin olettaa 5–7 vuotta, ja ilmeisesti nyt on kuoletusaika jopa lyhentynyt.

Ilmalämpöpumpun etu ja haitta on sen tapa levittää lämpö puhalluksen avulla. Jos asunto on sokkeloinen, pumppuja tai sisäyksiköitä tarvitaan useampia. Toisaalta avarassa asunnossa puhallus tasaa tehokkaasti lämmön niin, ettei se kerrostu kattoon.

IVLP korvaamaan suorasähkölämmitys

Ilma-vesi-lämpöpumpussa energia otetaan myös ulkoilmasta, mutta se jaetaan huoneisiin kiertoveden avulla. Vesi luovuttaa lämpönsä lattialämmityksen, lämmityspattereiden tai puhallinpatterin kautta. Laite lämmittää myös käyttöveden.

Perinteisessä suorasähkölämmityksessä ei ole varsinaista kattilahuonetta, ja lämminvesivaraajakin vie suhteellisen vähän tilaa. Jos kyllin tilavaa teknistä tilaa ei ole, asennus vaatii enemmän suunnittelua ja järjestelemistä.

Itse laitteisto on kompakti, eikä vie enempää tilaa kuin maalämpöpumppukaan. Järjestelmässä olisi hyvä kuitenkin olla puskurivaraaja, jonka tilavaatimus on samaa luokkaa kuin itse lämpöpumpunkin. Ulkoyksikkö on selvästi suurempi kuin perinteisessä ilmalämpöpumpussa, mutta sille kyllä löytyy pihapiiristä paikka ilman ongelmia.

Suorasähkötalossa ongelmana on kuitenkin putkitus, tai paremminkin sen puuttuminen. Putkityötä tarvitaan, jaetaanpa ivlp:n lämpö sitten miten tahansa ympäri huoneistoa. Joissakin tapauksissa asennus voidaan yhdistää muihin remontteihin – lattialämmityksen putkitus on helppo toteuttaa, jos vanhan lattian päälle asennetaan uusi.

Puhallinkonverktori seinään tai kattoon

”Puhallinpattereita käytettäessä putkitus voidaan toteuttaa kattoa pitkin. Putket voidaan koteloida taikka rakentaa kokonaan tai osittain alaslaskettu katto, johon voi sijoittaa myös muuta uutta talotekniikkaa”, kertoo Daikin Finlandin tuotepäällikkö Jussi Kummu.

Seinämallinen puhallinkonvektori sijoitetaankin yleensä katonrajaan. Kattoa pitkin kulkevat putket voi vetää suoraan huoneitten poikki, jolloin asennus on suoraviivaisempaa. Alhaalta nurkkien kautta putkitettaessa työ on hitaampaa ja mutkakomponentteja kuluu enemmän.

Puhallinpatteri tai puhallinkonvektori toimii kuten ilmalämpöpumpun sisäyksikkö, ja seinämallit muistuttavat niitä myös ulkonäöltään. Lämmitysvesi kiertää putkistossa ja luovuttaa energiansa lamellien pintaa kulkevan ilmavirran mukana. Ilmapuhallusta varten konvektori tarvitsee myös pistorasian liitosjohtoa varten.

Puhallinpatteria voi käyttää myös jäähdytykseen, mutta silloin ongelmana on patteriin tiivistyvä kosteus. Se pitää voida juoksuttaa pois, ja tämä putkitus vaatii myös omat ratkaisunsa.

Patteriverkostonkin voi rakentaa

Lämpöpumpun hyötysuhde on sitä parempi, mitä haaleampana lämmitysverkoston vesi kiertää. Sekä lattialämmitys että puhallinpatterit kykenevät siirtämään lämmön sisään, vaikka kiertovesi ei kovin kuumaa olekaan.

Myös nykyaikaiset, tehokkaat vesipatterit toimivat hyvin kohtuulämpimällä vedellä. Ne ovat yleensä kookkaampia kuin vielä 70-luvulla käytetyt, sillä halvan öljyn aikana kiertovesi lämmitettiin kuumemmaksi. Kiertoveden lämmön kohdalla uusi vesipatteri toimii osapuilleen samalla teholla kuin puhallinpatteri.

Puhallinkonvektoriin verrattuna vesipatteri on yleensä selvästi halvempi. Kustannuksia nostaa putkitöiden määrä, mutta talojen yksilöllisyys aiheuttaa sen, että jokainen laskelma on tehtävä erikseen.

Vanhaa voi täydentää

”On vaikea verrata eri vaihtoehtoja suoraan, mutta kevyempi remontti on yleensä helpompi rahoittaa. Jos vanha sähkölämmitys jätetään paikoilleen ja sitä täydennetään ilmalämpöpumpuin, investointi on paljon halvempi. Vuotuinen säästökin on pienempi, mutta eri vaihtoehtoja harkittaessa tämäkin mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon”, kertoo myyntijohtaja Hannu Hautakoski Lämpöykkösestä.

Mitä kaikki sitten maksaa? Lue suorasähkölämmityksen korvaavien vaihtoehtojen kustannusarviot TM Rakennusmaailman artikkelista.

Lue lisää:

Näin säästät energiaa kodin lämmityksessä