Suosituimmat mökkikunnat perivät mökkiläisiltään meninkertaisesti enemmän kunnallisia maksuja kuin huokeimmat kunnat, selviää Omakotiliiton tutkimuksesta.

Eroa kalleimman ja edullisimman mökkikunnan kunnallismaksuissa on 667 euroa vuodessa. Kalleimmalla paikkakunnalla Savonlinnassa kunnallismaksuihin hupenee 1 160 euroa vuodessa, kun huokeimmalla paikkakunnalla Oulussa selviää 493 eurolla.

Erot ovat selkeitä kaikilla vertailun osa-alueilla, eli kiinteistöverossa, sähkömaksuissa ja jätemaksuissa. Keskimäärin kunnallisiin mökkimaksuihin uppoaa 815 euroa vuodessa.

Kalleimpia kunnallismaksuja mökkiläinen joutuu pulittamaan Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Paraisilla, Kangasalla ja Lohjalla. Samat kunnat olivat kalleimpien kuntien joukossa myös viime vuonna.

Edullisinta on sen sijaan Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Vain vähän lupahakemuksia käyttötarkoituksen muuttamiseen

Tilastokeskuksen mukaan eniten mökkejä oli viime vuonna Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Savonlinnassa, Hämeenlinnassa ja Lohjalla.

Eniten hinnat ovat kallistuneet juuri Suomen mökkirikkaimmassa kunnassa Kuopiossa, jossa mökkiläisen maksamat kunnallismaksut ovat kohonneet viime vuodesta 4,9 prosenttia etenkin sähkönsiirtomaksujen nousun myötä. Hinnannousu on ollut reipasta myös Mikkelissä, Mäntyharjulla, Savonlinnassa ja Rovaniemellä.

”Vertailun halvimmassa kunnassa Oulussa mökkien kiinteistövero on ainoana asetettu valtion alarajalla 0,93 %, kun sallittu vaihteluväli on 0,93−2,0 %”, kiittää Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas.

Etätyö on saanut monet haaveilemaan kokonaan mökille muuttamisesta. Omakotiliiton selvityksen mukaan lupia kesämökin muuttamisesta vakituiseksi asunnoksi on haettu kuitenkin maltillisesti.

Eniten lupia on myönnetty Kuopiossa, 20. Luku käsittää sekä vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muuttamisen vakituiseksi asunnoksi että omakotitalon rakentamisen loma-asunnon rakentamispaikalle. Mikkelissä lupia on haettu kahdeksan, Paraisilla yhdeksän ja Lohjalla kuusi.

Rakennuslupia uusille vapaa-ajan asunnoille on myönnetty Kuopiossa 23, Mikkelissä 41, Paraisilla 55 ja Lohjalla 42.

Omakotiliitto tutkitutti mökkikustannuksia kolmatta kertaa. Tutkimuksessa vertailtiin mökkeilyn kustannuksia 50 m²:n kokoisessa ja 35 vuotta vanhassa mökissä, joka sijaitsee omalla, 4 500 m²:n tontilla. Mökkiä käyttää neljä henkeä kesällä.

Lue lisää:

Mökin ostaja, laita nämä asiat tarkistuslistalle!