Kesällä tehtävän piharemontiin aikaan ei välttämättä tule miettineeksi sitä, miltä piha näyttää syksyllä – tai miltä se voisi näyttää hyvässä valaistuksessa. Siksi pihasuunnitelman tekoon kannattaa ottaa mukaan sähkösuunnittelija.

Sähköllä on pihapiirissä monta tehtävää, eikä ulkoseinän ainoasta pistorasiasta vedetty jatkojohto riitä enää täyttämään tarpeita. Sähköä tarvitaan niin kesäkeittiöön, kulkuväylien valaistukseen, puuliiteriin, lasten leikkipaikalle kuin laiturin kupeeseen.

Esimerkiksi sähköjen vieminen maakaapelilla keittiö- tai grillikatokseen ja liiteriin sekä asialliset kytkennät sähkökeskuksessa parantavat myös pihapiirin turvallisuutta ja käyttömukavuutta. Pihan muutostöihin valmistautuessa tulisikin huomioida pistorasiat, valaisimet, terassilämmittimet sekä erilaisten sähkölaitteiden ja työkalujen käyttö.

Sähkömies avuksi suunnitteluun

Sähköistystarpeet kannattaa käydä läpi yhdessä sähkömiehen kanssa jo suunnitteluvaiheessa. Ammattilainen tuntee valikoimat ja tuotteet sekä osaa ehdottaa ulko-olosuhteisiin sopivia turvallisia sähköistysratkaisuja. Myös aurinkopaneelia harkitsevan kannattaa keskustella suunnitelmasta sähkömiehen kanssa. Jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä yli oman tarpeen, sitä voi myydä sähköyhtiölle. Aurinkopaneeleilla saadaan sähköä myös sinne, mihin sähköverkko ei yllä.

Piha-alueita sähköistettäessä tulee työt teettää aina urakointioikeudet omaavalla ammattilaisella. Häneltä saa takuun tehdyille töille ja varmuuden siitä, että sähköasennukset on tehty turvallisuusmääräyksiä noudattaen. Ulkotilojen kosteat olosuhteet edellyttävät nimenomaisesti niitä varten suunniteltuja asennustarvikkeita ja -laitteita. Niiden on aina oltava joko suojaeristettyjä, suojamaadoitettuja tai suojajännitteellä toimivia.

Oikeudet omaavien sähköurakoitsijoiden yhteystiedot ovat osoitteessa www.löydäsähkömies.fi.