Runsas lumimassa voi taivuttaa aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmiä ja saada paneelin kennot rikkoutumaan. Lumesta voi toisaalta olla aurinkopaneeleille hyötyäkin.

Tasakatoilla on usein käytetty lumettomissa maissa suunniteltuja aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmiä. Tällainen teline tukee paneelia tyypillisesti vain pieneltä alueelta läheltä aurinkopaneelin kulmia tai pelkästään paneelin lyhyiltä sivuilta. Aurinkopaneeli pääsee taipumaan lumen painosta.

Paneelin taipuessa kennoihin syntyy mikromurtumia, jotka näkyvät vain laboratoriolaitteilla. Murtumat heikentävät paneelin tuotantoa ja aiheuttavat kennojen ylikuumentumista. Aurinkopaneeli voi jopa palaa puhki rikkinäisen kennon kohdalta.

Markkinoilla on myös lumen painon kestäviä kiinnitysjärjestelmiä. Scanofficen ja Orima-Tuote Oy:n kehittämä teline kestää 700 kg:n lumikuorman. Suurin rakentamismääräysten mukainen lumikuorma standardikokoista aurinkopaneelia kohden on noin 450 kg.

Älä poista lunta

Nyrkkisääntö on, että aurinkopaneeleita ei kannata puhdistaa lumesta. Valon määrä on talvella vähäinen, joten puhdistamisen hyöty jää vähäiseksi. Lisäksi paneeli ja kaapelit rikkoutuvat helposti lunta poistettaessa.

Lumesta on hyötyäkin. Lumi ja jää puhdistavat paneelia tehokkaasti, kun lumi liikkuu paneelin lasisella pinnalla. Erityisesti keväällä lumen ja jään sulaessa kyytiä saavat pinttyneemmätkin tahrat.

Lue lisää:

Vertaile aurinkosähköjärjestelmiä: Säästöä jopa tuhansia euroja

Hanki aurinkosähköä harkiten: Pyydä aina ainakin toinen tarjous