Syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa. Vesisade ja maan kosteus varmistavat taimien keväisen kasvuunlähdön.

Puutarhan kasveja voi istuttaa aina siihen asti kun maa on sula. Syksyllä ilmankosteuden lisääntyminen ja syyssateet parantavat uusien istutusten kasvuunlähtöä.

Syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa. Loppukesällä astiataimien ja alkusyksystä alkaen paljasjuuristen taimien kotimainen valikoima on taimitarhoilla runsaimmillaan. Pihan rakentajien kannattaa hyödyntää paras hetki toivottujen kasvien hankintaan.

Syksy näkyy taimistoilla

Syysistutuksiin on tarjolla laaja valikoima taimia, sillä taimitarhojen sato on valmistunut. Puutarhaliitto muistuttaa, että taimistoilta kannattaa nyt kysyä myös sellaisia kasvilajeja, jotka kevätruuhkassa pääsivät loppumaan.

Oikeilla kasvivalinnoilla omaan pihaan voi saada pitkään kestävän syksyisen väriloiston. Jos arvostaa ruskan värejä ja haluaa juuri tietynlaisia sävyjä, kannattaa suunnistaa syksyisin puutarhamyymälään. Varsinkin puilla ja pensailla syysväri vaihtelee, joten valinta on tehtävä silloin, kun värit ovat nähtävillä.

Koristekasvien syysväri kannattaa ottaa huomioon jo senkin takia, että usein niiden ruska on voimakkaampi ja hehkuvampi kuin luonnonkasvillisuudella. Osa perennoista kukkii vielä pitkään syksyllä, joten ne tuovat lisäväriä pihaan ja houkuttelevat myöhäiset perhoset luokseen. Joidenkin kasvien marjat koristavat oksia pitkälle talveen asti.

Lue lisää:

Marjapensaat ja hedelmäpuut sopivat syysistutukseen

Ruohonleikkuri on hyvä apurin puutarhan syystöissä

Kasvien syysistutuksen ABC

1 Valitse kasvi istutuspaikan mukaan. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja, varjoisiin paikkoihin taas varjossa viihtyviä kasveja.

Laita taimi istutuskuoppaan ja täytä istutuskuoppa löyhästi uudella mullalla.

3 Tee kuopan reunaan taimipaakun syvyinen kolo. Annostele koloon syyslannoitetta. Peitä lannoite noin 5 cm kerroksella multaa.

4 Kastele istutettu kasvi hyvin ja huolehdi, että se saa vettä myös loppusyksyn aikana.

Vinkit antoi Biolan