Uudet lamppujen ja valaisinten energiamerkintävaatimukset astuvat voimaan syyskuun alussa. Uutta on termi ”sisältävä tuote”.

Valonlähteiden uudet ekosuunnittelu- ja energiamerkintäasetukset tulevat voimaan 1.9. 2021, jolloin jälleenmyyjät voivat laittaa uuden energiamerkinnän esille. Vanhat merkit tulee korvata uusilla seuraavien 18 kuukauden kuluessa. Vuoden 2023 maaliskuuhun kaupoissa voi vielä olla näkyvillä sekä nykyinen että uusi energiamerkki. Uusi energiamerkintä on oltava kaikilla valonlähteillä maaliskuun alusssa 2023.

Uudessa asetuksessa tulee valolähteisiin uusi termi, sisältävä tuote. Se tarkoittaa tuotetta, joka sisältää irrotettavan valonlähteen. Tällaisia valaisimen sisältävä tuotteita voivat olla esimerkiksi valollinen peilikaappi tai sängynpääty.

Joissain valaisimissa valonlähde on kiinteä osa valaisinta ja sitä ei pysty irrottamaan. Siinä tapauksessa koko valaisin katsotaan valonlähteeksi.

Uudet energiamerkinnät eivät koske valaisimia, jotka myydään ilman valonlähdettä.

Valonlähteellä pitää olla energiamerkintä

Jatkossa kaikilla valonlähteillä pitää olla energiamerkintä. Tämä koskee myös sisältävien tuotteiden sisällä olevia valonlähteitä. Yleisempi energiamerkintäasetus kuitenkin sanoo, että koska sisältävälle tuotteelle ei ole energiamerkintävaatimusta, ei sen pakkauksessakaan saa olla energiamerkintää. Näissä tapauksissa valonlähteen energiamerkintä ei siis näy kuluttajalle ostopäätöstä tehdessä. Tuotteen ohjekirjassa pitää kuitenkin kertoa valonlähteen energialuokka.

”Useita kotimaisia yrittäjiä on ihmetyttänyt vaatimus energiamerkinnästä, joka ei kuitenkaan saa lainsäädännön mukaan olla kuluttajien nähtävillä tuotteen pakkauksessa. Taustalla lienee lainsäädäntöä valmistelleen eurooppalaisen työryhmän ajatus, että valonlähteet ja valaisimet myydään melkein aina erikseen. Markkinoilla olevien tuotteiden perusteella näin ei kuitenkaan ole. Tukes on nostanut tätä epäkohtaa esiin, ja toivomme, että lainsäädäntöön tulee muutos tältä osin”, kertoo ylitarkastaja Marika Keskinen.

Tuotteen pakkauksessa pitää kertoa, voiko valonlähteen vaihtaa. Jos vaihdon voi tehdä vain ammattilainen, myös se pitää kertoa pakkauksessa joko sopivalla piktogrammilla tai sanallisesti. Vaihtamisen pitää onnistua yleisesti saatavilla olevilla työkaluilla.

Lue lisää:

Kodinkoneiden energiamerkinnät uudistuvat