Syksyn saapuessa sää viilenee. Nyt on hyvä aloittaa syksyn huoltotyöt omakotitalossa, sillä lämmityskauden alkaessa syyshuollolla on merkitystä paitsi energiansäästöön myös asumisviihtyvyyteen.

Lämmityskauden alkaessa on aika tarkastaa lämmitysjärjestelmän toiminta, mutta hyvä hetki myös miettiä kodin energiankulutusasioita. Talon syyshuolto varmistaa paitsi energiansäästön myös asumisviihtyvyyden.

”Rakennuksen ja käyttöveden lämmitys lohkaisee jopa 80 prosenttia kotitalouden energiankäytöstä. Asumisen osuus suomalaisten kasvihuonekaasupäästöistä on lähes 40 prosenttia. Lämmitysenergian tehokas käyttö ja ylikulutuksen välttäminen auttavat leikkaamaan asumisen ilmastovaikutuksia”, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.

Syksyn ensitöinä lämmityksen säätäminen

Lämmityskauden alkaessa on kesäsulkujen avauksen lisäksi testattava pattereiden ja termostaattien toiminta kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen ja tunnustelemalla alkaako patteri lämmetä. Huonelämpötiloja kannattaa mitata läpi lämmityskauden ja tarkastaa lukemat lämpömittarista. Energiataloudellinen lämpötila on 20–22 °C, makuuhuoneessa asteen, pari matalampi.

Varmista, ettei samanaikainen lämmitys ja jäähdytys ole mahdollista. Ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys on muistettava kytkeä pois päältä, ettei esimerkiksi takan lämmitys käynnistä ilmalämpöpumpun jäähdytystä.

Ilmanvaihdon toimittava koko ajan

Jos pesutiloissa ei ole vielä lattialämmitys päällä, nyt se viimeistään kannattaa kytkeä. Sopivasti säädetty lattialämmitys tuntuu jalkapohjissa vain hieman lämpimältä. Energiatehokkainta on hyödyntää lämpötilansäädössä ajastusta.

Pesutilojen ilmanvaihdon on toimittava, jotta tilat kuivuvat.  Kun käytössä on koneellinen ilmanvaihto, on sen oltava päällä koko ajan. Saunaa lämmitettäessä voi vähentää löylyhuoneen ilmanvaihtoa, jos poistoilmanvaihdossa on siihen säätö.

Lue lisää:

Talvipakkaset koettelevat ilmanvaihtoa: ”Loogiselta kuulostava teko on ehdottomasti virhe”

5 vinkkiä omakotitalon syyshuoltoon

TM Testi: Vesikourun puhdistajat

Syksyn kausihuoltotyöt pähkinänkuoressa

  • Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta ja paisuntasäiliön esipaine.
  • Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.
  • Kytke ilmanvaihtolaitteesta viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.
  • Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.
  • Tarkista ilmanvaihdon suodattimien kunto. Suodattimet on syytä vaihtaa puolen vuoden välein.
  • Korvausilmaventtiilit käännetään talviasentoon, mutta ei suljeta kokonaan.
  • Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa.
  • Tarkista ja uusi tarvittaessa ikkunoiden ja ovien tiivisteet.
  • Tarkista ulkovalaistuksen kunto.
  • Puhdista rännit ja rännikaivot.

Vinkit antoi Kiinteistöliitto.