Kokematon kasaa takan tulipesän piukkaan paljaan taivaan alla kastuneita klapeja, tunkee tuhdin tollon sanomalehteä perään ja toivoo parasta. Näin puut ladotaan tulipesään ja takka saadaan syttymään nopeasti.

Tulenteon periaate on yksinkertainen: sytyttämiseen tarvitaan palava materiaali eli yleensä puu, jokin sytyke ja tulentekoväline. Niistä syntyy kemiallinen reaktio, jossa palava aine reagoi hapen kanssa. Mikäli jokin neljästä tekijästä puuttuu tai toimii huonosti, tuli ei syty. Märän puun tilalle valitaan kuivaa, hankitaan hyvät sytykkeet ja tulenteko­välineet ja huolehditaan siitä, että palaminen sujuu ilmavasti ja korvausilman saannista on huolehdittu.

Paras polttopuu on puhdasta ja niin kuivaa, että klapit kilahtavat yhteen lyödessä. Kuivissakin polttopuissa on usein pintakosteutta, joten sopiva puulasti kannattaa kantaa sisään pari päivää ennen polttamista. Tulipesä siivotaan tyhjäksi tuhkasta, jolloin puut saavat tilansa ja ­ilma kulkee vapaasti. Arinaan asti tuhkaa ei saa koskaan olla.

Näin puut ladotaan tulipesään

Puut ladotaan tulipesään tuohipuoli alaspäin harvaksi ristikoksi vaakatasoon, jos tulipesän tila suinkin antaa myöden. Palamisilman pitää päästä kulkemaan puiden välistä. Vapaata tilaa pitää olla vähintään 1/3 tulipesän korkeudesta. Ääriään myöten täyteen ei saa latoa, tyhjää on jäätävä vähintään kolmasosa pesän tilavuudesta.

Liekki tarvitsee paljon happea, joten tulisijan tuuletusreiät avataan ennen sytytystä, samoin tietysti pellit. Ilmankulkua on myös syytä tarkkailla palamisen eri vaiheissa, sillä liian kova veto saa puut palamaan kovalla kohinalla ja syntyy lämmönhukkaa.

Perinteisesti tulisijat on sytytetty puiden alta tai välistä, joten moni tekee niin edelleenkin. Nykyään ohjeistetaan sytyttämään päältä niin, että puiden päälle kootaan pienistä ja rapisevan kuivista sytykkeistä – tikuista, säleistä tai tuohesta – pieni nuotio.

Sytykkeiden lämmössä puun kaasuuntuvat ainesosat leimahtavat nopeasti ja alkavat palaa. Alta sytytyksen ongelmaksi on havaittu palamattomien pyrolyysikaasujen purkautuminen. Kun sytytyskohdan päällä olevista puista vapautuu kaasuja puun kuumentuessa, osa karkaa harakoille ennen kuin puut ehtivät syttyä ja palaa kunnolla.

Hyvin palava tuli näkyy savun laadussa. Hyvässä vedossa piipusta tupruaa tasaiseen tahtiin hyvin vaaleanharmaata savua. Sytykkeiksi ei kannata valita roskia, maitopurkkeja tai liikaa paperia. Tummanharmaa tai jopa mustana pöllähtävä savu kertoo noesta, jonka syntyy huonossa vedossa, märistä polttopuista ja roskien poltosta.

Lue lisää:

Näin saat tulen syttymään takkaan

Nuohooja neuvoo puunpolton taidot