Alkukesän paahteen jälkeen syyskuun viileät ja kosteat säät ovat hyvää aikaa puutarhan istutuksille. Kastelun tarve vähenee syksyllä, mutta ei silti poistu kokonaan.

Syksy on jopa parempi istutusaika kuin kevät. Nyt on hyvä hetki istuttaa marjapensaita, omenapuita ja muita monivuotisia kasveja. Ruukuissa myytäviä puiden, pensaiden, perennojen ja monivuotisten köynnösten taimia voidaan istuttaa aina, kun maa on sula. Syyskuun aikana istutetut taimet ehtivät juurtua vielä ennen talvea ja ne lähtevät aikaisin keväällä kasvuun.

Syksyn viilenevä sää helpottaa uusien istutusten hoitoa, ja kastelun tarvekin vähenee. Jos sateita ei ole, myös syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa.

Valitse kasvupaikka huolella

Monivuotisia puita ja pensaita istutettaessa kannattaa niiden paikka valita huolella. Sekä hedelmäpuut että marjapensaat viihtyvät aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä paikalla. Varjossa kukinta ja sitä myöten sato jäävät heikoiksi.

Kasvualustan paksuudessa ei kannata säästää. Pensaat tarvitsevat vähintään 50 senttimetrin ja hedelmäpuut 80 senttimetrin kerroksen ravinteikasta multaa.

”Taimen istutuskuoppaan kannattaa lisätä laadukasta istutusmultaa, joka sisältää juurtumista nopeuttavia mykorritsoja. Mitä nopeammin kasvi juurtuu, sitä paremmin se kestää talven kylmyyttä”, neuvoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Useimmat hedelmä- ja marjalajikkeet ovat kestäviä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä paremmin kasvien tulisi sietää kylmää.

Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet, I-VIII. Kuopion ja Seinäjoen pohjoispuolella kannattaa tarkistaa, että istutettavan taimen lapussa menestymisvyöhyke on V-VIII, kun taas etelärannikolla voi kokeilla I-vyöhykkeen kasveja. Jos istutettava kasvi on menestymisensä äärirajoilla, se kannattaa istuttaa hyvissä ajoin ennen pakkasia, että juurtumisaikaa jää mahdollisimman paljon.

Ennen istutusta taimi kastellaan kunnolla. Sen lisäksi istutuskuoppaan kaadetaan köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa vettä. Vesi imeytyy ympäröivään multaan ja houkuttelee kasvia kasvattamaan juuret syvemmälle.