Takan jälkiasennus onnistuu sellaiseenkin taloon, jossa ei ole takkavarausta tai hormia valmiina.

Takakatulen lämmöstä voi päästä nauttimaan jo yhden päivän asennusurakan jälkeen, vaikka kodissa ei olisi edes takkavarausta.

1 Kysy apua takkaliikkeestä

Takkojen lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja. Monet takkaliikkeet auttavat suunnittelussa, takan sijoittamisen arvioinnissa ja asennuksessa, sekä hoitavat lupa-asiat asiakkaan puolesta, joten kannattaa hyödyntää takkaliikkeiden ammattitaitoa.  Rivi- ja paritaloissa asukkaan täytyy itse sopia takan jälkiasennuksesta taloyhtiönsä kanssa.Lisäksi vaaditaan rakennuslupa, jos taloon asennetaan jälkikäteen uusi takka ja hormi. Vanhan takan vaihto uuteen onnistuu yleensä ilman lupaa, ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää.

2 Takka ei välttämättä vaadi takkavarausta

Useimpiin omakoti-, rivi- ja paritaloihin voi asentaa takan jälkikäteen, vaikka takkavarausta tai hormia ei olisi valmiina. Jälkiasennattavaksi takaksi sopivat parhaiten sirot kiertoilmatakat ja muut kevyet takkamallit. Ne eivät edellytä lattiapohjan vahvistamista. Kiertoilmatakka ottaa viileää huoneilmaa sisään takan alaosasta, lämmittää ilman kuoren ja takkasydämen välissä ja kierrättää takan yläosan aukoista lämmintä ilmaa huoneeseen.

3 Hormia ei tarvitse olla valmiina

Hormin puuttuminen asunnosta ei tarkoita, että takkahaaveet pitäisi haudata. Kevytmetallihormi on helppo viedä läpi ylä- ja välipohjasta. Jos kotiin asennetaan pieni kiertoilmatakka, samalla kertaa voidaan asentaa myös kevytmetallihormi. Katon läpivientiin löytyy projektia nopeuttavia valmiita pellityssarjoja.
Jos hormi on jo valmiina, kannattaa ennen takan asennusta on tarkistaa hormin kunto ja nuohota myös käyttämätön hormi.

4 Takan saa asennettua päivässä ja takka sopii myös terassille

Kiertoilmatakan asentaminen onnistuu usein jopa yhdessä päivässä, vaikka samalla asennettaisiin myös kevytmetallihormi. Takan voi asentaa myös terassille. Kiertoilmatakka lämmittää nopeasti muutaman kymmenen neliön katetun ja lasitetun terassin niin, että siellä voi viettää illanistujaisia ympäri vuoden.