Tulipesän halkeamat ovat tuttu näky ikääntyneessä tulisijassa. Varsinkin muuraussaumat tuppaavat rapautumaan käytössä. Se voi jatkuessaan johtaa jo tiilien irtoamiseen. Halkeamille on tehtävissä jotain kotikonstein.

Arvion siitä, millaisia vaurioita tee se itse -miehen kannattaa lähteä tulisijassaan korjaamaan, on kätevää kysyä ammattilaiselta, joka vierailee vuosittain kodin nuohoustöissä. Tulipesän irronneita tiiliä ei korjausmassalla korvata, mutta halkeamia voi paikkailla itse.

Hormex on sementtipohjainen, 2 kg:n astiassa toimitettava jauhe, johon sekoitetaan vain vesi, ja massa on valmis käyttöön. Hormexin tuoteseloste lupaa massan toimivan paitsi tulipesien halkeamiin, myös kiukaiden ja takkojen liitoksiin tai vaikkapa ulkokuoren halkeamien paikkaukseen.

Aivan yksin Hormex ei korjausmassallaan ole markkinoilla liikkeellä, sillä ainakin Weberiltä ja Lakalta löytyy hyvin kuumuutta kestävät tuotteet samaan tarkoitukseen.

Huolelliset pohjatyöt

Aluksi kannattaa irtonainen aines poistaa tulipesän seinämistä ja rassata pienempiä halkeamia reilummin auki vaikkapa meisselillä, jotta massa pääsee tunkeutumaan kunnolla.

Seuraavaksi paikattava kohta harjataan teräsharjalla, ja tämän jälkeen kaikki kolot ja pinnat imuroidaan puhtaiksi.

Ennen massan levittämistä pinnat tulee vielä kostuttaa pölyn sitomiseksi. Tähän voi käyttää kostutettua sientä ja tarvittaessa vaikkapa suihkutella halkeamiin ja koloihin kevyesti vettä.

Lisää vettä

Pakkauksessa olevan ohjeen mukaan jauheastiaan lisätään 3 dl vettä, mutta maahantuojan kotisivuilla määrä onkin 5 dl – tässä on selvä ero. Testissä 3 dl oli liian vähän ja massa jäi karkeaksi, eikä ollut helposti levitettävissä.

Vettä tarvitaan enemmän, mutta lisää sitä maltilla. Vettä on helpompi lisätä tarpeen mukaan kuin ottaa pois liian löysäksi muuttuneesta massasta.

Tuotteen edustaja antoi työn etenemiseen hyvän vinkin. Työ kannattaa aloittaa hieman jäykemmällä massalla ja täyttää ensin halkeamat ja kolot. Sitten massaa voi notkistaa pienellä vesimäärällä ja pyrkiä tekemään korjausten päälle mahdollisimman yhtenäinen pintakerros ”slammaamalla”, eli hieromalla massaa tasaiseksi kerrokseksi. Tämä vinkki toimi. On silti muistettava, että massan työstöaika on noin yksi tunti, eli kello tikittää.

Työ etenee notkealla massalla

Omatoimikorjaajalle alku on hankalaa: varsinkin pystysuorien pintojen tai nurkkien korjaaminen teräslastan avulla ei tuntunut ensin sujuvan oikein mitenkään päin.

Työ kuitenkin opettaa. Kolot ja halkeamat saa täytettyä sopivan notkealla, mutta ei liian vetelällä massalla. Massan levitykseen soveltuu myös tasakärkinen muurauskauha, tai vaikkapa pelkät kumikäsineet. Saumoihin ja nurkkiin massaa saa painettua myös saumaraudalla.

Kokemuksen karttuessa viimeistely­slammaaminen sujui jo kohtuullisen kätevästi, vaikka pinta ei aivan sileäksi jäänytkään. Rapatessa massaa tuppaa tipahtelemaan tulipesän pohjalle, johon kannattaa taitella suojaksi vaikkapa pahvinpala.

Kuivumisaika massalla on pari vuorokautta, jonka jälkeen tulisijaa voi ryhtyä lämmittämään maltillisesti.

Hormex tulenkestävä pesäkorjausmassa

Pakkauskoko: 2 kg

Vedentarve: 2,5 dl/kg

Työstettävyysaika: tunti

Suurin raekoko: 0–2 mm

Lämmönkestävyys: 1300 °C

Hinta: Noin 30 €

Maahantuoja: Hormex Oy, www.hormex.fi