Takkavalmistaja Contura selvitti kuluttajakyselyssään, mihin kodin tiloihin suomalaiset olisivat valmiita sijoittamaan takan. Vastaajista enemmistö sijoittaisi takan mieluiten erilliseen takkahuoneeseen. Naiset suosisivat kuitenkin mieluummin olohuonetta takan sijoituspaikkana.

Takka on suomalaiselle mieluinen, sillä kyselyyn vastanneista omakotiasujista 64 prosentilla oli jota takka, rivi- ja paritaloissa takka löytyi noin joka viidennestä asunnosta. Moni kerrostalossakin asuva haluaisi kotiinsa mieluusti takan. Lisäksi moni suunnittelee sellaisen asentamista jälkikäteen.

”Takan voi jälkikäteen asentaa vanhaan asuntoon omakoti-, pari- tai rivitaloissa. Edes hormia ei tarvitse olla valmiina. Kyselyn mukaan moni uskoo virheellisesti, että takan jälkiasennus onnistuu vain, jos talossa on jo hormi valmiina. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Hormin asennuksen voi yleensä tilata takkaliikkeen kautta samalla, kun valitsee mieluisen takan”,  Contura Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpi kertoo.

Miehet viihtyvät takkahuoneessa, naiset olohuoneessa

Perinteisesti takka on löytänyt paikkansa olohuoneesta, mutta kyselyn mukaan varsinkin miehet ja nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita epätavallisemmista asennuskohteista takoille.

Enemmistö sijoittaisi takan mieluiten erilliseen takkahuoneeseen. Yhteensä 60 prosenttia vastaajista pitää sitä parhaana paikkana ja 30 prosenttia hyvänä sijaintina takalle. Erityisen paljon takkahuonetta kannattavat yli 65-vuotiaat ja vähiten alle 25-vuotiaat.

Olohuone yltää suosiossa vasta toiselle sijalle. Naiset haluaisivat takan olohuoneeseen miehiä useammin. Olohuonetta kannattavat erityisesti 35–54-vuotiaat. Hieman yllättäen 13 prosenttia miehistä vastasi, että omaan käyttöön tulevassa talossa takkaa ei missään nimessä laitettaisi olohuoneeseen, vaan jonnekin muualle. Seuraavaksi suosituimpia vaihtoehtoja ovat saunatupa ja tilava oleskeluaula.

Takan voisi kyselyyn vastanneiden mielestä sijoittaa myös ruokailutilaan, työhuoneeseen, lasitetulle terassille, keittiöön ja makuuhuoneeseen. Miehet voisivat kuvitella takan myös lastenhuoneeseen, mutta naiset eivät: peräti 91 % naisista vastusti ajatusta takasta lastenhuoneessa.

Takan saa moneen asuntoon myös jälkikäteen

Kyselyn mukaan kerrostalossa asuvista joka viides haluaisi takan, mutta nykyiseen asuntoon takkaa ei voi saada. Kyselyssä esitettiin väittämiä takan jälkiasennukseen liittyen. Vajaa kolmannes vastaajista uskoo, että päätös takan asennuksesta täytyy tehdä viimeistään talon rakennusvaiheessa.

Jos talossa on entuudestaan hormi ja liitoskohdan korkeus on sama, asennusvalmiin takan jälkiasennus onnistuu muutamassa tunnissa. Uuden takan ja kevytmetallihormin asentaminen sujuvat nekin useimmiten yhdessä päivässä. Katon läpivientiin on olemassa valmiita pellityssarjoja, jotka nopeuttavat projektia. Harkoista muuratun hormin rakentaminen kestää luonnollisesti pidempään.

Rakennuslupa vaaditaan, jos taloon asennetaan jälkikäteen uusi takka ja hormi. Sen sijaan vanhan takan vaihto uuteen onnistuu yleensä ilman lupaa, ja ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää. Lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja. Monet takkaliikkeet hoitavat lupa-asiat asiakkaan puolesta. Rivi- ja paritaloissa asukkaan täytyy kuitenkin itse sopia takan jälkiasennuksesta taloyhtiönsä kanssa.

Kyselyyn vastasi lokakuussa yhteensä tuhat iältään 18–86-vuotiasta suomalaista, joista 49 prosenttia oli miehiä ja 51 prosenttia naisia.