Millaisen mökin saa 100 000 eurolla? Summa voi tuntua suurelta, mutta sen sillä mahtuu monenlaista mökkitarjokasta.

Keräsimme oikotie.fi:stä ja etuovi.com:sta kaikkien 88 myytävän mökin tiedot hintaluokassa 95 000–100 000 euroa. Mukaan otettiin vain ne, joissa oli jonkinlainen rakennus, ei siis pelkkiä tontteja.

Vaikuttaa siltä, että 100 000 eurolla kaupantekoon ryhtyvä ostaja joutuu tekemään paljon kompromisseja, jotka liittyvät rakennuksen laatuun, kuntoon, sijaintiin, varusteluun jne. Mökkien koossa, kunnossa ja olemuksessa on suurta vaihtelua, osa on purkukuntoisia.

Tähän hintaan saa esimerkiksi pienen mökin saaresta. Tai tuurilla hyvinkin asumiskuntoisen mökin, jossa on sähköt, kaivo ja jopa järven rantaa. Lisäksi 100 000 eurolla saa monenlaisia ”loma-asunnoiksi kelpaavia” rintamamiestaloja tai tilakeskuksen maineen, kalustoineen ja autoineen tai vaikkapa seurakunnan entisen leirikeskuksen. Rahalla ei kuitenkaan saa hyväkuntoista, hyvin varustettua, suurta mökkiä hienolta paikalta.

Haluatko mökin vesistön rannalta vai kuivalta maalta?

100 000 euron mökki on jo useimmiten jonkinlaisen vesistön äärellä. Esimerkiksi 50 000 euron mökit ovat pääosin kuivan maan mökkejä. Vesistöjä koskeva lukujen epämääräisyys johtuu tässä siitä, että ilmoituksista on joskus hankala nähdä, mikä vesistö todellisuudessa on ja missä suhteessa se on mökkiin. Pätee vanha sanonta: ”meri yltää rantaan asti”.

Uudeltamaalta ei omaa rantaa tällä rahalla saa. Vaihtoehtoina ovat kuivan maan mökki, jossa on lampi tai erilaiset yhteisrannat.

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa meren rannalta on tarjolla kahdeksan mökkiä, joista viisi on saaressa. Pari mökkiä on myös järven rannalla. Osa varsinkin saariston kohteista on selkeästi tontin myyntiä, rakennukset ovat heikkokuntoisia.

Entisen Kymen läänin kaikki neljä tähän hintaan myytävää mökkiä ovat järven rannalla. Hämeessä mökeistä neljä on järven rannalla ja kaksi joen rannassa. Pohjanmaalla puolet on meren rannalla ja puolet järven rannalla. Itä-Suomessa lähes kaikki mökit ovat järven rannalla. Pohjois-Suomessa suurin osa, muutamia on myös jokivarressa.

Mökin koot vaihtelevat

Pienin tarjolla oleva oli 20 neliön yhden huoneen ja keittonurkkauksen mökki Raaseporissa tynnyrisaunalla ja yhteisellä rannalla. Suurin oli 250 neliön matkailukeskus Pohjanmaalla. 12 mökkiä oli alle 30 neliön mökkejä. Kokoluokassa 30–39 neliötä löytyi 21 mökkiä, luokassa 40–49 neliötä 16 mökkiä ja luokassa 50–59 neliötä 10 mökkiä. 60 neliötä suurempia oli 30 mökkiä. Suurista mökeistä noin puolet oli jonkinlaisia omakotitaloja.

Varustuskin vaihtelee

Sähkö kuuluu 100 000 euron mökin varustukseen. Tutkituista ilmoituksista 69 mökissä oli sähköliittymä ja neljässä aurinkosähkösysteemi. Vain 15 oli kokonaan ilman sähköä. Tulos oli ensin hämmentävä: ovathan sähköliittymät nykyisin sietämättömän kalliita, siksihän paneeleita hankitaan. Mutta koska mökit ovat melko vanhoja, myös sähköliittymä on hankittu aikoja sitten.

Lämmitysmenetelmänä puun ja sähkön yhdistelmä oli yleisin, noin puolet eli 46 mökkiä lämpeni tällä tavalla. Lisäksi näistä 11 mökissä oli varusteena myös ilmalämpöpumppu ja yhdessä myös ilma-vesilämpöpumppu. 15 mökkiä lämpeni pelkällä sähköllä ja 15 puulla. 11 mökin ilmoituksesta ei lämmitystapa selvinnyt ja yhdessä oli öljylämmitys.

Vaikein asia selvittää oli mökin vesitilanne. 31 mökin ilmoituksesta ei selvinnyt miten veden saanti on hoidettu. 13 mökillä osa vedestä tuotiin järvestä ja osa kotoa/kaupasta. 17 mökistä löytyi kunnan tai osuuskunnan vesijohto ja 26 mökillä oli oma kaivo tai lähde. Yhdellä mökillä oli kunnan vesiposti lähellä.

Lue lisää:

Näitä mökkejä suomalaiset nyt haluavat

Pidä huolta kesämökin kunnosta