Maaliskuussa Korian Pioneeripuiston asuntomessuale peittyy vielä valkeaan lumivaippaan, mutta siellä täällä kohoaa jo harjakorkeudessa olevia taloja. Yksi niistä on kaksikerroksinen Talo Korea, jota Vesa-Matti Moilanen rakentaa. Talosta tulee paitsi koti Vesa-Matin perheelle, myös opinnäytetyö ja uudenlaisen kattoelementtiratkaisun pilottihanke hänen perustamalleen Ramotec Oy:lle.

Rakennusinsinööriksi valmistunut Vesa-Matti on kehittänyt uudenlaisen kattoelementtiratkaisun pientaloihin ja vapaa-ajanasuntoihin. Ratkaisussa kattoelementit ovat valittavissa joko lasi- tai huopapintaisina. Niiden myötä rakennuksen sisään syntyy vino sisäkatto, joka tuo sisätiloihin valoa ja avaruuden tunnetta.

Verhot pitävät kuumuuden loitolla

Vesa-Matti esitteli elementtiratkaisuaan meille jo TM Rakennusmaailmassa 10/18. Silloin työ näkyi vain paperilla, mutta nyt talo on jo pystyssä metsään ja Kymijokeen rajoittuvan messualueen laidalla. Kattoelementtiratkaisun suunnittelun hän oli aloittanut kolme vuotta aikaisemmin tehdessään opinnäytetyötä.

Kaikki kattoelementit ja talorunko valmistettiin sisätiloissa. Kattoelementit asennettiin talorungon päälle, ja talo tuotiin paikalle neljänä tilaelementtinä. Pystytyspäivään osui kunnon räntäsade, mutta se ei rakentajia haitannut.

Miltei koko katon voisi Moilasen mukaan toteuttaa lasikattona, mutta hänen mukaansa se ei ainakaan valon kannalta olisi tarpeellista. Katossa suurin osa sen lasisista elementeistä ovat lappeen pohjoispuolella, mutta silti valon määrä yläkerrassa on pilvisenäkin päivänä huikea. Se tietää myös sitä, että kesällä ikkunoista paistava aurinko tuo lämmittävän vaikutuksen talon yläkertaan.

”Etelän puolen ikkunoihin asennetaan sähköiset verhot, joiden avulla saamme vähennettyä lämpökuormaa kuumimpaan aikaan ja peitettyä mahdollista häiritsevää auringonpaistetta”, Vesa-Matti kertoo.

Ei huolta vesivuodoista

Kattoikkunat aiheuttavat aina epäilyksiä sade- ja sulamisvesien suhteen, mutta Vesa-Matin mukaan niistä ei tässä tapauksessa kannata kantaa huolta.

”Kattoelementtiratkaisussa ei tule lasipintaisen kattoelementin läheisyyteen ollenkaan läpivientejä niin kuin kattoikkunan asennuksessa joututaan tekemään. Yhtenäinen lasipinta alkaa harjalta ja jatkuu aina seinälinjan ohi räystäälle asti. Ulointa lasia voi myös lämmittää, joten talvella katolle mahdollisesti kertyvän lumen saa sulatettua pois.”

Nyt Talo Koreassa on päästy sisätöihin, väliseinät ovat parhaillaan työn alla. Työt ovat onneksi edenneet joutuisasti ja ilman yllätyksiä.

”Sähkö- ja LVI-työt sekä seinien levytykset ovat parhaillaan käynnissä. Sitä mukaa kun sähkö- ja LVI-miehet etenevät työssään, lyödään seiniin levyt, joita päästään tasoittamaan ja maalaamaan. Kun kevät saapuu ja lumet sulavat, aloitetaan julkisivun ja muiden ulkotöiden tekeminen. Kiirettä pitää. Aikataulu on erittäin tiukka”, Vesa-Matti Moilanen summaa rakentamisprojektiaan.

Paljon on siis vielä tehtävää ennen heinäkuuta, jolloin asuntomessuvieraat pääsevät tutustumaan Talo Koreaan ja muihin Kouvolan asuntomessukohteisiin.

Asuntomessut Kouvolassa

Asuntomessut Kouvolassa avautuvat 12.7. ja ovat avoinna 11.8. saakka päivittäin kello 10–18. Poikkeuksena ovat keskiviikkojen pidennetyt illat, jolloin messuportit ovat avoinna aina kello 21 saakka.

Pioneeripuiston asuntomessualue sijaitsee Korialla, vanhalla kasarmialueella.

Rakentamisen uusia ideoita esittelevät alueelle rakennettavat modernit pientalot, rivitalot, paritalot ja uudenlainen senioriasumisen kortteli.

Teemaviikkojen aikana tapahtumassa puhuttavat harrastukset, sisustaminen, remontointi sekä historia ja tulevaisuus.

TM Rakennusmaailma julkaisee kohteet esittelevän virallisen taloluettelon numerossa 6/19 (ilm. 3.7.).

Lue lisää: www.asuntomessut.fi