Talonrakentaja suunnittelee usein niin innoissaan taloaan, että pihan suunnittelu saattaa jäädä talon jalkoihin. Pihan suunnitteleminen on kuitenkin yhtä tärkeää, ja se kannattaa aloittaa heti tontin hankkimisen yhteydessä.

Puutarhuri ja viherrakentava maisemasuunnitteluhortonomi (AMK) Minna Harju on yrityksensä Viherkuution nimissä suunnitellut ja rakentanut satoja puutarhoja. Pihasuunnittelijan ihannetyö on päästä suunnittelemaan pihaa jo siinä vaiheessa, kun tontti on hankittu eikä rakennuksia ole vielä pystyssä. Silloin pihasuunnittelija voi olla mukana miettimässä talon paikkaa tontilla, ja silloin pihastakin saadaan irti kaikki ne toiveet, mitä asukkailla sen suhteen on.

”Hyvissä ajoin toteutetulla pihasuunnitelmalla pystytään vaikuttamaan hyvinkin tarkkaan lopullisiin piharakennuskustannuksiin ja tätä kautta koko rakennusprojektin kustannuksiin. Pihan hintalappu on usein iso yllätys asiakkaille”, Minna Harju muistuttaa.

Kolmiulotteisuutta pihaan

Vaikka tontit ovat nykyisin usein pieniä, on pihasuunnitelmassa hyvä miettiä myös kolmiulotteisuutta.

”Piha ei saa näyttää pannukakulta, vaan kolmiulotteisuutta on hyvä tuoda tilataideteosmaisilla seinämillä ja kookkailla taimikoilla. Silloin vältytään tunteelta, että pihalla ollessa seisottaisiin kuin keskellä viljapeltoa. Kolmiulotteisuuden myötä pihasta tulee todellakin jatke talon sisätiloille”, Minna Harju huomauttaa.

Puutarhalta halutaankin nykyisin samoja toimintoa kuin itse kodilta. Pihaa voikin tarkastella kuin kodin pohjapiirrosta: Seillä on usein palju, vehreä olekselutila sohvineen, ja jostakin nurkasta löytyy joko grillinurkkaus tai avotulipaikka. Lapsia varten pihalla on usein pelialue.

”Pihasuunnittelijan tehtävänä on miettiä, minne mikäkin toiminto sijoitetaan. Hän lokeroi pihan eri alueisiin, rajaa sen kasveilla tai maassa olevilla elementeillä, kuten poluilla”, Harju kertoo.

Yhden kasvilajin sijaan Harju suosii mieluummin useasta kasvista koostuvia istutusalueita. Ne muodostavat pihalle luontevia, vehreitä seinämiä ja näköesteitä.

Minnan vinkit pihasuunnitteluun

1 Mieti mitä pihalta haluat ja miten sitä käytät. Jos sinulla ei ole aikaa huolehtia kasvimaasta, on sellaista turha perustaa. Myös kukat tarvitsevat hoitoa ja kastelua. Ehditkö tehdä sen itse tai tilaatko ammattilaisen hoitamaan kasvejasi?

2 Määrittele budjetti ja sovi sen sisällöstä pihasuunnittelijan kanssa.

3 Miltä piha näyttää kadulta katsottuna? Kun pihaa katsoo kadulta ja ”naapurin silmin”, sitä katsoo laajemmalta perspektiiviltä.

4 Tee pohjatyöt huolella. Älä rakenna väliaikaisia ratkaisuja, vaan pyri tekemään heti pysyviä valintoja. Muista myös, että kasvit kasvavat ja vaativat kasvaessaan tilaa!

5 Älä unohda pihavalaistusta! Kuvittele, miltä pihasi näyttää eri vuodenaikoina. Onko se turvallinen, kun tulet pihaan autolla talvihämärässä? Voisivatko yleisvalot syttyä pihaan automaattisesti? Miltä tunnelmavalaistus näyttäisi?