Suomalaiset ovat laiskoja huoltamaan taloaan ajoissa, ja ryhtyy korjaamaan paikkoja vasta kun ne repsottavat. Naapurin aidan homekasvustoja paheksutaan, mutta oman aidan puhdistustöihin ei heti jakseta lähteä.

Vain joka toinen suomalainen on omasta mielestään taitava tee-se-itse-duunari. Siitä huolimatta suurin osa ei palkkaa ammattilaista, jos kotona täytyy korjailla, maalata tai huoltopestä paikkoja. Ei, vaikka varaa olisi.

Naiset ovat miehiä ennakoivampia kodin kunnossapisdossa. Yli kolmannes Sokevan toukokuussa teettämään kyselyyn vastanneista myöntää, että korjailee ja puhdistaa paikkoja vasta sitten, kun ne repsottavat. Myös ikä vaikuttaa ennakoimisen lisääntymiseen: yli 55-vuotiaista vain harva antaa kodin repsahtaa ennen huoltamista.

”Yli kolmannes myöntää lykkäävänsä huoltotöiden aloitusta tai jättävänsä ne helposti kesken. Säntillisimmin hommat hoitavat loppuun rivitaloasujat, naiset ja 55–64-vuotiaat. Ruuhkavuodet näkyvät myös kodin huollossa. Eniten asioita lykätään ja keskeytetään 25–44-vuoden iässä”, Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä toteaa.

Ja kun korjaushommiin ryhdytään, jättää joka kolmas ohjeet lukematta – miehistä lähes puolet. Naisista jopa 80 % lukee ohjeet ennen työhön ryhtymistä.

Aktiivisimmin kotiaan huoltavat rivi- ja omakotitaloissa asuvat ja yli 35-vuotiaat. Kyselyn perusteella miehet kantavat monessa kotitaloudessa isomman vastuun kodin remontti- ja huoltopuolesta.  Joka kolmas nainen kertoo hoitavansa isommat huoltotyöt itse.

Naapurin likainen aita ärsyttää

Yli 70 prosenttia vastaajista kertoo kiinnittävänsä huomiota levä- ja homekasvustoihin, jotka täplittävät ulkona aitoja, ikkunanpieliä ja rakennusten ulkopintoja. Yhtä moni kokee häiritseväksi, jos talon julkisivu tai katto on likaantunut. Keskiarvoa enemmän likaantuneet pinnat häiritsevät yli 65-vuotiaita.

”Jos mietit, onko naapuri huomannut aitaasi kertyneet home- ja leväkasvustot, niin kyllä, todennäköisesti on. Suurinta osaa ne myös häiritsevät. Naiset huomaavat miehiä herkemmin levät ja homeet naapurin tontilla”, paljastaa Markku Kärppä.

Asumismuodolla ja tulotasolla on vaikutusta siihen, miten paljon pintojen siisteyteen kiinnitetään huomiota. Vähiten huomiota kiinnittävät kerrostaloissa asuvat sekä alle 20 000 euroa vuodessa tienaavat. Aktiivisimmin likaantuneet pinnat häiritsevät rivi- ja paritaloasujia. Rivitaloista löytyvät myös asukkaat, jotka huoltavat kotejaan tunnollisimmin. Kakkossijalle yltävät omakotiasujat.

”Ehkä rivitaloissa naapuruston ryhmäpaine saa asukkaat pitämään sähäkämmin huolta asunnostaan. Omakotiasujilla naapurit katselevat kauempaa, joten epäsiisteys häiritsee eniten asukkaita itseään”, Kärppä arvioi.

Motivaationa pelko asunnon arvon laskusta

Kotia jaksetaan huoltaa säännöllisesti, jotta sen rahallinen arvo ei laske. Tämän syyn tunnistaa motivaation lähteeksi 75 prosenttia vastaajista. Rivitalo- ja omakotiasujat ovat keskiarvoa enemmän huolissaan kotinsa arvon säilymisestä. Nämä asukkaat erottuvat myös joukon aktiivisimpina kaikenlaisissa remontti- ja huoltohommissa.

”Suomalainen puunaa autoaan, vaikka sen arvo laskee. Varsinainen omaisuus on kiinni talossa, mutta kuinka moni pesee taloaan? Ruotsissa ja Norjassa taloja pestään jo säännöllisesti. Suomessa kiinteistöjen huoltopesua vasta harjoitellaan. Kiinteistönpesuaineiden menekki kuitenkin kasvaa jatkuvasti”, Kärppä mainitsee.

Yli puolet suomalaisista kokee, että asukkaiden kuuluu huolehtia kodin kunnossapidosta itse. Kyselyn vastaajista 57 prosenttia kertoo tekevänsä itse säännöllisesti huoltotöitä ja pieniä remontteja kotona. Aktiivisimmat remppailijat ovat yli 35-vuotiaita mutta alle 65-vuotiaita. Vähiten huoltotöihin osallistuvat nuorimmat 18–34-vuotiaat vastaajat.

”Yhtä moni jättää käyttämättä ammattilaisten palveluita, jos kotona täytyy korjata, maalata tai huoltopestä paikkoja. Yllättäen tulotasolla ei ole vaikutusta: myös kovatuloiset vastaajat tekevät huolto- ja remonttihommat mieluummin itse”, Kärppä paljastaa.

Ikä vaikuttaa siihen, että apua arvostetaan. Puolet yli 65-vuotiaista on ammattilaisten palkkaamisen puolella. Ammattiapu houkuttaa keskiarvoa enemmän myös 25–34-vuotiaita, joilla kokemusta on kenties kertynyt vähemmän.

Sokeva Oy:n toukokuussa teettämään suomalaisten asenteita kodin huolto-. ja remonttihommia kohtaan selvittävään kyselyyn vastasi tuhat 18–75-vuotiasta