Puuverhoillun omakotitalon huoltomaalaus tehdään usein omin voimin tai talkoilla. Kunhan pahimmat sudenkuopat osaa välttää, maalaaminen sujuu jopa aloittelijalta.

Olipa kyse huolto- tai ensimaalauksesta, työtä ei kannata lykätä liiaksi. Jos valmiiksi pohjamaalattu lauta tai vanha maalipinta pääse kauhtumaan, edessä on ylimääräistä työtä. Huoltomaalaus on parempi tehdä vuotta liian aikaisin kuin myöhään.

Mikäli töihin päästään ajoissa, valmiiksi pohjamaalattu uusi verhoilulauta ei välttämättä tarvitse kuin irtolian pyyhinnän. Vanha maalipinta, joka on ehjä ja tukevasti kiinni, kaipaa puolestaan lähinnä maalarinpesua ja hiomapaperia.

Varsinkin huoltomaalauksissa liikkeelle päästään usein liian myöhään. Jos ensimmäiset pintavauriot havaitaan syksyllä, on seuraavan kevään maalauskauden alkaessa usein edessä skrapaamista ja muita suurempia pohjatöitä. Niissä ei kannata oikoa.

Kauhtuneessa puussa tai tartuntansa menettäneessä vanhassa maalipinnassa ei uusi maali yksinkertaisesti pysy. Mikään maalityyppi ei korjaa puun vaurioita. Maali ei täytä edes koloja tai sulje halkeamia.

Jos huoltomaalattavasta pinnasta joudutaan poistamaan vanhaa maalia niin, että puu paistaa, tarvitaan näille alueille uusi pohjustus- ja pohjamaalikäsittely. Pahasti vaurioituneet verhoilulaudat uusitaan tarvittaessa kokonaan.

Huoltomaalaus vain kuivalle pinnalle ja varjossa

Käsittelykerroissa noudatetaan aina maalinvalmistajan ohjeita. Oikeiden aineiden ja riittävän kerrosmäärän lisäksi on otettava huomioon maalausolosuhteet. Niistäkin löytyy usein maininta maalin käyttöohjeista.

Tietyt perusnyrkkisäännöt pätevät kaikille kuluttajien käytössä oleville maalityypeille. Maalattavan puun on oltava kuivaa, sillä muutoin maali pullahtaa pinnasta irti ällistyttävän pian. Jollei maalille edellytetä ”märkää märälle” -käsittelyä, edellisten kerrosten on annettava kuivua riittävän kauan ennen uuden sivelemistä.

Ilman kosteudella ja lämpötilalla on suuri vaikutus. Kuumassa ja kuivassa maali ei ehdi imeytyä, kun taas kylmässä ja kosteassa kuivuminen hidastuu. Perinteiset öljymaalit vaativat kovettuakseen myös jonkin verran valoa.
Suora auringonpaiste on kaikille maaleille pahasta. Paahteessa maali kuivahtaa ennen aikojaan, jolloin sen tartunta kärsii. Paras keli on pilvipouta. Kovin tuulisiakin ilmoja kannattaa välttää, sillä tuuli kuivattaa maalia ja kuljettaa siihen pölyä, hiekkaa ja muuta moskaa.

Keli voi muuttua aivan yllättäen, joten sääennusteita kannattaa seurata. Jos ennuste kertoo pienestäkään sateen mahdollisuudesta, työn aloittaminen on riskialtista.

Kelin selkiytymistä vastaan on helpompi suojautua. Hyvä tapa on maalata aina seinää, jolle ei aurinko enää saman päivän aikana paista. Jos työt aiotaan tehdä päivässä, aamulla maalaus aloitetaan pohjoisseinältä. Maalauksessa edetään rakennusta myötäpäivään kiertäen.

Kunnon työkalut helpottavat urakkaa

Työkaluissa ei kannata säästellä. Vesiohenteisilla maaleilla työkalujen huolto on helppoa, joten pienellä huolellisuudella laatusiveltimet ovat pitkäaikaisia sijoituksia.

Ulkomaalauksen päätyökaluna toimii leveä, kyseiselle maalityypille sopiva sivellin. Nyrkkisääntönä on, että siveltimen on oltava maalattavaa lautaa leveämpi. Luonnonharjas soveltuu liuoteohenteisille maaleille ja synteettinen harjas vesiohenteisille.

Lautojen päätyjen ja ponttien sekä muiden hankalien kohtien maalaukseen tarvitaan pienempi sivellin. Korkealle kurkotellessa ja viistoja pintoja maalatessa vinkkelikahvainen sivellin on isoksi avuksi. Ainakin yhden siveltimen olisi hyvä olla kiinnitettävissä jatkovarteen.

Töiden huolellisella suunnittelulla säästytään monelta harmilta. Järkevällä työjärjestyksellä säästetään aikaa, helpotetaan työtä sekä saadaan aikaan kauniimpi maalipinta. Varsinkin kuullotteilla on muistettava, että laudat on päästävä sivelemään kerralla koko mitaltaan.

Hyvään suunnitteluun kuuluu myös työturvallisuus. Telineiden ja kaiteiden turvavaljaiden sekä nostokorien käyttö on vähääkään suuremmassa maalaustyössä päivänselvyys. Tukevat telineet parantavat jopa työjälkeä.
Työturvallisuutta ei pidä sivuuttaa ajattelemalla, että se koskee vain ammattilaisia. Tikkailta tai katonharjalta tipahtaminen on vaarallista niin aloittelijalle kuin amatöörillekin.

Lue lisää:

TM Vertailu: Ulkomaalaussiveltimet vesiohenteisille maaleille

Talon julkisivu kannattaa maalata ajoissa

Ovatko perinnemaalit ekologisia?

Omakotitalon huoltopesu kannattaa

Oikea maali oikeaan paikkaan

Huoltomaalaustöissä voi olla vaikeaa tietää, mikä olisi oikea aine vanhan maalin päälle. Jos vanhan maalin laadusta ei ole varmuutta tai kyse on arvokohteesta, kannattaa lähettää maalinäyte ammattilaisen tutkittavaksi.

Vesiohenteiset maalit helpottavat valintaa, sillä ne sopivat useimpien vanhojen maalien päälle ongelmitta. Esimerkiksi alkydi- ja öljymaalin päälle voi hyvin maalata nykyaikaisella dispersiomaalilla. Päinvastainen ratkaisu ei sen sijaan tule kysymykseen.

Jos rakennuksella on edes paikallishistoriallista arvoa, nykyaikainen dispersiomaali voi silti olla väärä valinta. Punamullan päälle vedettynä se on myös teknisesti vikatikki. Lietemaalin päälle ei pidä sivellä mitään muuta kuin lisää lietemaalia.

Myös rakennuksen olemuksella on merkitystä. Esimerkiksi vanhan ”kaksivooninkisen” pohjalaistalon pintaan ei akrylaatti yksinkertaisesti kuulu.

Värin saaminen tarkasti entisen kaltaiseksi saattaa tuottaa ongelmaa. Silmä ei nimittäin arvioi pelkkää sävyä, vaan myös maalin kiillolla on vaikutusta. Pienet paikkailut tai seinien osittaiset maalailut ovatkin yleensä tuhoon tuomittuja. Niitä ei kannata edes pohtia.