Talon julkisivun huoltomaalausta ei pitäisi jättää liian myöhäiseen. Jos maalauksen hoitaa ajoissa, pääsee helpommalla ja halvemmaksikin se tulee. Maalipintaa ei pitäisi päästää liian huonoon kuntoon.

Tikkurilan teknisen tuen päällikkö Rami Kuparinen sanoo, että julkisivumaalin pitäisi vielä olla pääosin alustassaan kiinni.

”Edessä on jo työläämpi urakka, jos maali irtoilee itsestään tai lähtee teräsharjalla harjaamalla helposti irti.”

Kun talon huoltomaalaus on edessä, täytyy selvittää millä maalilla maalataan. Parhaassa tapauksessa vanhan maalin tiedot löytyvät talon huoltokirjan välistä. Maalikauppaan on silloin paljon helpompi lähteä.

Jos tietoa ei ole, GVK Coating Technologyn piiripäällikkö Mervi Vatanen neuvoo ottamaan maalista näytteen ja viemään sen maalikaupan asiantuntijalle tunnistettavaksi. Myyjät on koulutettu tunnistamaan maalilaatu, ja mikäli asia ei selviä kaupassa, voi ottaa yhteyttä suoraan maalineuvontaan soittamalla valmistajan palvelunumeroon.

”Maalin ulkonäöstä voi kyllä jo päätellä jo paljon. Vesiohenteinen maalipinta pysyy yleensä pitkään ehjänä. Ensimmäisenä se alkaa irrota ponttien reunoista. Maali irtoaa pitkänä venyvänä ja taipuisana suikaleena. Sen voi vaikka pyöräyttää sormen ympäri”, Mervi Vatanen kuvailee.

Öljymaali puolestaan muodostaa vanhempana verkkomaista, pieninä muruina irtoavaa pintaa. Maalipala katkeaa taivuttaessa napsahtaen. Pinta on lisäksi liituuntunut ajan myötä eli sormella pintaa sivellessä siitä tarttuu jauhomaista ainetta sormeen.

”Sinolillakin voi testata: vesiohenteisesta maalista liukenee pigmenttiä, öljymaalista ei”, Mervi Vatanen neuvoo.

Maalilaatu pitää tunnistaa ennen uuden maalin hankintaa, sillä yleisesti ottaen maalin päälle on maalattava samanlaisella maalilla.

”Vesiohenteisen akrylaatin tai vesi-ohenteisen alkydiöljymaalin voi kuitenkin vetää öljymaalilla käsitellyn pinnan päälle”, Mervi Vatanen huomauttaa.

Perinteinen keittomaali, kuten punamultamaali, sivellään aina vain puhtaalle puupinnalle tai vanhan, harjatun keittomaalipinnan päälle.

Maalimäärä lasketaan neliöiden mukaan. Määrä osuu aika oikeaan, kun julkisivuista otetaan karkeat mitat ikkunoiden ja ovien aukkoja poistamatta. Purkeissa ilmoitetut määrät/neliö on tehty sileille pinnoille ja menekki lasketaan niiden mukaan. Useimmiten maali loppuu kesken.

Maalauksen pohjatyöt perusteellisesti

Hyvin tehdyt pohjatyöt ovat 25 vuotta alalla toimineen maalarimestari Pekka Airaksisen mukaan kaiken a ja o.

Rami Kuparinen painottaa, ettei irtoavan maalin päälle saa maalata.

”Se on kuin laakeri. Uusi maali ei irtoavaa maalia liimaa takaisin kiinni.”

Todella huonokuntoisen laudan päälle ei myöskään kannata maalata. Mikään maali ei lahoa lautaa uudenveroiseksi muuta, joten lahot laudat vaihdetaan. Irtonainen maali poistetaan. Teräsharjalla harjaaminen, raappaaminen tai kaapiminen ovat turvallisia menetelmiä. Vanhat paksut maalikerrokset saattavat irrota paksuna levynä, toki maalityypistä riippuen.

Maalia poistettaessa käytetään myös infrapunalaitteita, kemiallisia aineita, sooda- ja hiekkapuhallusta. Mervi Vatanen neuvoo olemaan varovainen maalinpoiston kanssa ja kääntymään silloin aina ammattilaisen puoleen.

”Puun pinta ei saa rikkoutua. Olen nähnyt paljon pintoja, jotka on pilattu hiekkapuhalluksella.”

Sitten pinta pestään. Harja ja puutarhaletku ovat turvallisin menetelmä. Painepesurilla veden saa varomaton syvälle puun sisään. ”Ainakin painepesurin kanssa on oltava varovainen, kovaa painetta ei saa käyttää. Muista pestä aina puun syyn myötäisesti”, Susanna Kaateikko painottaa.

Maali- ja rautakaupoista löytyy sopivia julkisivupesuaineita. Mervi Vatasen mukaan hometta tai kasvustoja sisältävän pinnan pesuun voi käyttää kloriitti­pohjaista pesuainetta, joka puhdistaa ja samalla avaa hivenen maalipintaa uudelle maalikerrokselle. Suurin osa pesuaineista on jo biohajoavia ja näin luontoystävällisiä tuotteita.

Rami Kuparinen neuvoo pohjustamaan harmaantuneen pinnan.

”Nukkaantunut pinta poistetaan ensin teräsharjalla.”

Oikeilla välineillä pärjää pitkälle

Koko talon maalaaminen ei ole halpaa puuhaa, joten välineissä ei ainakaan kannata ryhtyä pihistelemään.

Mervi Vatanen vinkkaa, että maaliosaston myyjät osaavat neuvoa valitsemaan oikeat työvälineet, itsepalvelussa hyllynreunaetiketti kertoo mille maalille tuote on tarkoitettu.

Myös pakkaukseen on merkitty, sopiiko sivellin vesiohenteiselle vai öljy-maalille.

Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä sanoo, että hyvä sivellin nostaa riittävästi maalia kerralla, joten työ helpottuu. Hyvälaatuisesta siveltimestä ei myöskään irtoa karvoja maalatessa.

Hän neuvoo valitsemaan vesiohenteisille maaleille keinokuitusiveltimen.

”Myös sekoiteharjassivellin käy. Niissä on aina 10–50 prosenttia luonnonharjasta, jonka hyvä ominaisuus on maalinnostokyky. Sekoiteharjassiveltimillä voi maalata melkein mitä vain. Ne sopivat sekä vesiohenteisille että öljypohjaisille maaleille, lakoille, puunsuoja-aineille, puuöljyille ja kuullotteille.”

Markku Kärpän mukaan pelkistä luonnonharjaksista valmistetut siveltimet sopivat öljypohjaisille maaleille. Vesiohenteisista maaleista niiden harjakset imevät vettä ja kimppuuntuvat nipuiksi. Silloin jäljestä tulee epätarkkaa.

”Pensselit tulee puhdistaa käytön jälkeen välittömästi. Vesiliukoisille maaleille riittää vesipesu, mutta helpommin siveltimet ja telat saa puhtaaksi erikoispesuaineella, joka liuottaa kuivatkin maalijäämät pois.”

Työturvallisuus ja suojaukset huoltomaalauksessa

Monen harrastelijamaalarin mielestä pintojen suojaaminen on mitä ikävintä puuhaa. Erityisesti ulkona suojaaminen tahtoo unohtua, sillä eiväthän maaliroiskeet nurmikolla oikeastaan haittaa.

Esimerkiksi ikkunat on kuitenkin hyvä suojata jo pesun aikana vaikkapa muovilla, sillä pesuaineilla on Rami Kuparisen mukaan valkaiseva vaikutus.

Maalatessa pitäisi muistaa, että julkisivussa on osia, johon maalia ei haluta ja josta sen poistaminen on työlästä. Ikkunat pitäisi siis suojata pieliä maalatessa ja sokkeli julkisivua sivellessä.

”Nykyisin on olemassa suojamuovia, joissa on valmiina teippireunus. Niiden käyttäminen on kätevää, sillä ne on helppo kiinnittää”, Mervi Vatanen vinkkaa.

Jo tukevasta pahvistakin on apua.

Maalatessa on pidettävä työturvallisuus mielessä. Tikkailta ei saa maalata. Maalaamiseen tarvitaan kunnon telineet. Ne voi toki nikkaroida itsekin, mutta vuokrattavat on helppo koota ja siirtää.

Älä kurottele ja muista oikea asento maalattaessa! Rami Kuparinen painottaa, ettei auringonpaisteessa ja liian kuumaalla kelillä maalarikaan pitkään jaksa.

”Jos tulee hellekesä, kannattaa pitää mielessä, että vielä vadelma-aikaankin voi maalata, kunhan odottaa, että aamukaste on ehtinyt kuivua.”

Sitten maalaus

Kun julkisivu on pesun jäljiltä kuivunut – Pekka Airaksinen neuvoo odottamaan ainakin viikon verran – on aika ryhtyä sutimaan.

Sopiva sää maalaamiselle on pilvipoutainen. Ei pitäisi olla liian kuumaa eikä aurinkoista eikä ainakaan sataa.

Suorassa auringonpaahteessakaan ei pitäisi maalata, sillä silloin maali kuivuu liian nopeasti. Helteinen sää käy maalarillekin raskaaksi.

Aluksi pohjamaalataan paljaat puupinnat ja pohjamaalin annetaan kuivua. Sen jälkeen päästään pintamaalaukseen.

Varovainen maalari ottaisi mielellään siveltimeen mahdollisimman vähän maalia, ettei tulisi roiskineeksi, mutta sillä tavalla lautoja ei kyllä saa peittoon. Pekka Airaksinen sanoo, että tärkeintä olisi maalata yksittäinen lauta tai hirsi alusta loppuun yhdellä kertaa. Silloin jäljestä tulee tasainen.

”Ohutta puunsuojaa siveltimeen voi ottaa vähänkin, jotta se ei valu käsille. Paksukalvomaalia tai useamman öljyn maalia siveltimeen voi ottaa reilummin, ettei näkyviin jää työsaumoja. Se on erityisen tärkeää kesällä, jolloin maalit kuivuvat nopeasti. Työssä ei siis pidä nyhvätä”, hän neuvoo.

Pekka Airaksinen neuvoo ohentamaan maalia 5–10 %, jotta sivellin liukuu maalattaessa sutjakasti laudan tai hirren päästä päähän. Tällä tavoin vältetään työsaumoja.

Jos maali näyttää loppuvan kesken, niin kannattaa lopettaa aina nurkkaan ja hakea lisämaali ja kaataa edellisen purkin loput siihen – näin vältytään mahdollisilta värieroilta varsinkin, jos maalit ovat eri tuotantoerää.

Jos huoltomaalaus sittenkin ammattilaiselle?

Aina oman talon julkisivun maalaaminen ei ole hyvä ajatus – vaikka sen olisi ehtinyt tehdä useita kertoja aikaisemmin. Iän karttuminen, kiireet ka kunnon heikkeneminen ovat jo painavia syitä miettiä ammattilaisen apua.

Susanna Kaateikko antaisi ammattilaiselle suurten ja useampikerroksisten rakennusten maalaamisten.

”Telineiden kokoaminen ja siirtäminen on työlästä puuhaa. Isommissa projekteissa kuten pari- ja rivitaloissa kannattaa palkata ammattilainen.”

Mervi Vatanen neuvoo kääntymään ammattilaisen puoleen, kun talo on hankalan mallinen tai tarvitaan nosturia.

Ihan kenelle tahansa varsinkaan suuremman talon maalausurakkaa ei kannata antaa – eikä missään nimessä maksaa etukäteen. Urakoitsijaa valitessa kannattaa tutustua maalarin referensseihin ja verkkosivuihin. Lisäksi ammattilaisilla täytyy olla Y-tunnus. Kannattaa myös tehdä kirjallinen sopimus, jonka molemmat osapuolet hyväksyvät. Kirjallisessa sopimuksessa täytyy tulla ilmi tehtävät maalauskäsittelyt.

Hintahaarukka voi olla julkisivumaalauksen kohdalla suurikin talon koosta ja urakkaan kuuluvista muista töistä riippuen. Aika usein se liikkuu 10 000 euron paikkeilla maaleineen. Työhönkin voi kulua aikaa viikosta kuukauteen.

Uutta väriä talon pintaan

Varmista kunnan rakennusvalvonnasta, onko alueen asemakaavassa rajoituksia julkisivun värille. Useimmissa kunnissa julkisivun alkuperäisestä poikkeavat värimuutokset edellyttävät joka tapauksessa toimenpideluvan hakemista.

Uusien väriyhdistelmien valitseminen on haastavaa ja hauskaa. Apuna voi käyttää maalikauppojen ja -valmistajien sävytysasiantuntijoita, arkkitehtiä ja sisustussuunnittelijaa. Verkosta löytyy myös helppokäyttöisiä värisuunnitteluohjelmia.

Kun sopiva väriyhdistelmä on löytynyt, ohjelma antaa valittujen maalien tiedot, joiden kanssa voi marssia maalikauppaan. Tiedot voi myös antaa valitulle urakoitsijalle.

Susanna Kaateikko neuvoo oikeaa sävyä harkitsevaa hankkimaan pieniä purkkeja haluttuja sävyjä ja maalaamaan niillä testimaalaukset noin neliön kokoiselle alueelle. Niitä kannattaa sitten vertailla rauhassa aamu-, päivä- ja ilta-auringossa sekä sadesäällä, ennen kuin tekee päätöksensä.

”On paljon ikävämpää maalata kokonainen seinä, ennen kuin huomaa, että valittu väri onkin väärä.”

Hän muistuttaa myös, että väriä vaihdettaessa vaaditaan aina useampi maalauskertaa, kun samalla värillä maalattaessa saattaa hyvin riittää yksi maalikerros.

Lue lisää ulkomaalaamisesta:

Näin maalaat talon ulkoseinän ja saat siistin lopputuloksen

Miksi talomaalit likaantuvat ja rapisevat jo muutamassa vuodessa?

Julkisivupinnan huolto ja tarkastus

  • Tarkista julkisivumaalauksen ja laudoituksen kunto.
  • Julkisivun pesu on aina hyväksi. Pese julkisivu huoltopesuaineella.
  • Irtoaako maalia?
  • Löytyykö hometta? Jos hometta löytyy, pese homepoistoaineella.
  • Puhdista rännit ja tarkista niiden kunto.
  • Etsi seinäpinnasta jälkiä mahdollisista vuodoista.
  • Näkyykö sokkelin alapinnassa jälkiä vuodoista?