Tähän TM Rakennusmaailman teema-artikkeliin olemme koonneet talon ulkomaalaamiseen liittyviä artikkeleita. Artikkelit ovat ilmestyneet alun perin TM Rakennusmaailmassa tai verkkosivuillamme.

Tähän teemajuttuun olemme koonneet yhteen paikkaan laajan joukon artikkeleita, joissa opastetaan talon julkisivun maalaamiseen ja huoltamiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi tästä teema-artikkelista löytyy joukko aihepiirin testejä ja vertailuja, joita TM Rakennusmaailmassa on viime vuosina ilmestynyt. Teemalehteä päivitetään sitä mukaa, kun uusia artikkeleita aiheesta ilmestyy.

Jos aihepiiri on läheinen, näistä aiheista kirjoittava TM Rakennusmaailma ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Tilaajaksi pääset täältä.

Säännöllinen maalaaminen pitää julkisivun kunnossa

Talon ulkomaalaus on iso urakka, joka kannattaa tehdä kerralla oikein ja huolella. Oikominen ei yleensä aiheuta muuta kuin harmia – jos ei heti, niin vähintään muutaman vuoden kuluessa.

Jos olet ensi kertaa maalaamassa julkisivua, kannattaa perehtyä ensin asiantuntijoiden vinkkeihin. On myös hyvä tietää, mitä hyötyä maalaamisesta on. Ehjä maalipinta suojaa talon julkisivulaudoitusta ja sen alla olevia rakenteita. Tärkeää on myös ryhtyä työhön oikeana ajankohtana.

Huoltomaalausta ei kannata lykätä loputtomiin, vaan ryhtyä töihin ajoissa.

Miten valitsen maalin?

Markkinoilla on monenlaisia maaleja. Joku haluaa säilyttää vanhan talon kunnossa ekologisella perinnemaalilla, toinen vannoo vesiohenteisten ulkomaalien nimeen. Maalitieollisuus panostaa nyt vesiliukoisiin ”muovimaaleihin”. Öljypohjaiset maalit ovat jäämässä vähiin.

Perinteisillä punamultamaaleilla maalataan edelleen etenkin vanhoja ulkorakennuksia. Vesiohenteisista ulkokuullotteista olemme tehneet vertailun saaristo-olosuhteissa, ja jatkaneet sitä myös jatkotestin muodossa. Peittosuojien jatkotesti tehtiin myös saaristossa.

Oikean siveltimen valitsemiseen löydät vinkit täältä. Katso myös vertailumme vesiohenteisille talomaaleille tarkoitetuista ulkomaalisiveltimistä sekä matalapainemaalisruiskuista.

Pohjatyöt huolellisesti

Ennen maalaamisurakkaan ryhtymistä on hyvä tehdä pohjatyöt huolella. Pientalon julkisivun huoltoon voit tutustua tästä artikkelista. Ilmastonmuutos on lisännyt julkisivujen leväkasvustojen määrää. Niiden poistamiseen on kehitetty uusia tapoja.

Ja kun työ on tehty, on maalipurkit, avatut ja käytetyt, syytä hävittää asianmukaisesti. Maalisiveltimet eivät ole kertakäyttötavaraa, vaan ne kannattaa käytön jälkeen puhdistaa seuraavaa maalauskertaa varten.