Asialla on verkkopalvelu talokauppa24.fi ja Edelhaus Ab, joiden taustalta löytyy yli 20 vuotta Münchenin alueella asunut ja suomalaistenkin talotehtaiden palveluksessa ansioitunut Ilkka Koskenkorva. Hänen yhteistyökumppaninsa on alun perin saksalainen, nyttemmin Itävallassa päämajaansa pitävä Haas Fertigbau, joka on suomalaiseen mittakaavaan sovitettuna melkomoinen talotehdasjättiläinen. Sillä on 4 500 työntekijää 15 tehtaassa eri puolilla Eurooppaa – Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Ranskassa, Espanjassa, Romaniassa, Puolassa, Slovakiassa, Tsekin tasavallassa ja Italiassa.

”Talon rahtaaminen Saksasta vaikkapa pääkaupunkiseudulle on itse asiassa halvempaa kuin Pohjanmaalta. Elementit voidaan laivata esimerkiksi Rostockista. Kun ne Vuosaaren satamasta ajetaan työmaalle, kallista kumipyöräkyytiä tulee melko vähän. Helsinkihän on näin ajateltuna hyvin lähellä Keski-Eurooppaa”, toteaa Ilkka Koskenkorva kysymykseen, kuinka ihmeessä talon tuominen oikein voi kannattaa.

Ilkka Koskenkorva ”manageroi” Suomeen sekä puuelementti- että kivitaloja. Kivitaloja ei toistaiseksi ole vielä tuotu, mutta puutalokauppoja on jo tehty. Parhaillaan rakentuu Vierumäelle kaksi yksitasoista, huoneistoalaltaan 118-neliöistä omakotitaloa myyntiin.

Vierumäen-talot ovat Haas-tuotantoa ja edustavat tyypillistä tarjolla olevaa yksikerroksista omakotitaloa. Niissä tosin saksalaiset eivät Ilkka Koskenkorvan mukaan ole parhaimmillaan, sillä siellä rakennetaan tonttien pienuuden vuoksi aina kellari alle ja vähintään puolitoista kerrosta päälle. Elementtitekniikalla tehtävään kellarikerrokseen sijoitetaan kodinhoito- ja harrastetiloja, ja niihin tuodaan luonnonvaloa ikkunoin ja valokuiluin. Saksassa teollisesti esivalmistettujen, puurakenteisten valmistalojen markkinaosuus on vain noin15 prosenttia ja valtaosa, jopa 80 prosenttia pientaloista on muurattuja tai betonirakenteisia.

Tämän meikäläisittäin poikkeuksellisen paikalla muurattujen talojen kanssa kilpailemisen vuoksi ovat puuelementtivalmistalonkin julkisivurakenteet pääasiassa jo tehtaassa rapattuja. Muitakin ulkoverhousvaihtoehtoja on, mutta rappaus on ylivoimaisesti suosituin. Myös ovet ja ikkunat on asennettu valmiiksi. Ikkunat ovat kääntö-kippi-toimisia ja niissä on vakiona ikkunan eteen laskettavat alumiiniset rullaluukut, joilla vaikutetaan niin kesäajan tuuletukseen kuin myös huonetilojen varjostamiseen.

Kattorakenteissa ei käytetä naulalevyristikoita, vaan ullakkotilan mahdollistavaa jykevää palkkikannatusta.
Puurunkorakenne toteutetaan kosteutta läpäisevänä rakenteena, eli sen vesihöyrynvastus pienenee ulospäin. Vierumäen kohteen ulkoseinän U-arvo on Ilkka Koskenkorvan mukaan 0,14 W/m&³2;K, mutta tarjolla on vielä parempi rakenne, jonka U-arvo on 0,108 W/m&³2;K .
Puurunkoisten ei-kantavien seinien paksuus on 145 mm ja kantavan sisäseinän 196 mm. Rakenteen paloluokka on R 30/REI 30 ja ääneneristävyys 46 dB. Sisäovissa on myös tiivisteet, joten huoneiden välinen äänenvaimennus on muurattujen väliseinien luokkaa.

Valmis talo on tietenkin ihan valmis, ja sellaisenkin saa, mutta Edelhausin pienin toimitussisältö on ”lukkovalmis”, jolle ei löydy ei vastaavuutta Suomen kuluttajaviranomaisen ja Pientaloteollisus ry:n sopimista toimitussisällöistä. Se on enemmän kuin sääsuojaan, mutta vähemmän kuin muuttovalmis.

Lue aiheesta lisää TM Rakennusmaailman numerosta 2/13, joka ilmestyi 20.2.