Talorakentajien Miikku Mannisen ja Mika Väinölän apuna on työmiehiä, mutta itse tehdään niin paljon kuin ehditään.

Miikulle ja Mikalle oman talon rakentaminen ei ollut mikään päähänpisto. Vuosikymmenen yhtä pitänyt pari ryhtyi etsimään sopivaa remontoitavaa omakotitaloa tai isompaa tonttia Porvoosta jo seitsemän vuotta sitten. Porvoosta siksi, että sieltä Mika on kotoisin ja Miikun työmatka vei moottoritietä pitkin Helsinkiin. Mukavia taloja tai sopivia suuria tontteja ei kuitenkaan löytynyt.

Sitten Miikku sai työpaikan sukunsa kotiseudulta Askolasta ja tonttirintamallakin alkoi tapahtua.

”Saimme vinkin Monninkylässä myynnissä olevasta tontista, jossa oli purkukuntoinen talo”, Miikku kertoo.

Sijainti oli lähestulkoon täydellinen: haja-asutusalueella, mutta lähellä palveluja. Naapureitakin on, mutta ei niin lähellä, että ikkunoista näkisi sisään. ”Emme me aivan metsän keskelle olisi halunneetkaan”, Miikku huomauttaa ja viittaa kauempana, pellon toisella puolella kulkevaan tiehen.

Talonrakentajien toiveena sopiva talopaketti

Suurta tonttia etsinyt pariskunta ei varsinaisesti kaivannut purku-urakkaa, mutta sellainen oli edessä ennen kuin uutta tilalle pystyi rakentamaan. Myyjä oli purkanut vanhan talon osittain.

Miikku ja Mika olivat haaveilleet puutalosta – hirsitaloon he eivät uskoneet alun perin budjettinsa venyvän. Talon piti olla yhdessä tasossa. ”Olimme kyllästyneet portaissa ramppaamiseen”, Mika kertoo.

Ihan alkuun pariskunta harkitsi avaimet käteen -talopaketin hankkimista. Hyvin pian he kuitenkin ymmärsivät haluavansa vaikuttaa niin paljon talon sisustusratkaisuihin, ettei minkään talovalmistajan täysin valmis paketti sellaiseen taipuisi.

Käsistään kätevä Mika oli harkinnut myös talon rakentamista kokonaan pitkästä tavarasta. Miehen yrittäjäksi ryhtymisen myötä se haave oli haudattava ja talorakentajien päätös oli tilata talotoimitus sisustusvalmiina.

Tarkoin laskien budjetti venyi kuin venyikin moderniin hirsitaloon ja kilpailutuksen jälkeen pariskunta valitsi Finnlamellin kerrosalaltaan 151-neliöisen talotoimituksen. Päätalon lisäksi he tilasivat tontille myös 38-neliöisen saunamökkirakennuksen.

omakotitalon rakentaminen

Yllättävän paljon työtä

Talorakentajien aika on mennyt työnteossa. He purkivat vanhan talon, raivasivat puuston ja tekivät pihatyöt rakentamista varten. Näyttävä pihan pengerryksen kivetys oli valmiina ennen saunamökin ja talon pystytystä.

Tietysti talo on myös itse suunniteltu. Mikan suunnitelmat piirrettiin Finnlamellilla puhtaaksi.

Miikun ja Mikan talon perustukset tehtiin valmiiksi ennen talotoimituksen saapumista. Finnlamellin pystytysporukka pystytti hirsitalon vesikattoon. Toimitukseen kuului myös lattiavalu, suurimmat osat väliseinistä ja yläpohjan villapuhallus.

Miikku ja Mika olivat etukäteen miettineet tarkoin, mitä ovat valmiita tekemään ja mitä eivät. Pihatyöt, maalaustyöt, vuori- ja räystäslautojen asennukset sekä listoitukset ja kalusteasennukset olivat töitä, joista he uskoivat itse selviävänsä.

Ammattilaisille jääviä töitä ovat olleet puolestaan ne, joita itse ei saa tehdä, kuten sähkötyöt – tai joita Miikku ja Mika eivät osaa tai uskoneet osaavansa tehdä, kuten LVI-työt ja laatoittaminen.

Alkuvuonna Finnlamellin porukka vastasi päätalon töiden etenemisestä. Varsinaisiin sisätöihin päästiin vasta eristyksen ja lattiavalujen valmistuttua. Kun Mikalla oli töistään yhtään taukoa, hän rakensi saunamökkiä asuttavaan kuntoon aamusta iltaan joka päivä, jotta pariskunta voisi muuttaa sinne loppurakennusajaksi keväällä. Se hetki koitti maaliskuun lopussa.

Toukokuun lopussa rakennusurakka onkin jo loppusuoralla. Talon kylpyhuoneen ja wc:n laatoitustyöt olivat lopuillaan ja Noblessan keittiökalusteet asennettuna. Mika aikoo työskennellä raksalla koko kesäkuun.
”Juhannuksena muutamme sisään”, hän julistaa ja selittää: ”Yksi pomoni sanoi kerran, että muuttopäivämäärä pitää aina päättää – muuten se venyy!”

Mikan pomo oli oikeassa.

”Muuttotarkastus oli keskiviikkona 23. kesäkuuta. Seuraavana yönä siirsimme sängyn taloon, joten juhannusaattona heräsimme jo uudessa kodissa”, Miikku nauraa.

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 9/21. Lue koko juttu Helpompaa kuin kuviteltiin digilehdestä.

Talonrakentajan vinkit omakotitalon rakentamista harkitseville

Kun mietit, miten paljon voit, pystyt ja jaksat rakentaa itse, ota nämä asiat huomioon:

Elämäntilanne vaikuttaa. Pienien lasten vanhemmilla aika ja voimat saattavat olla kortilla.

Osaavalla on helpompaa. Toki tekemälläkin oppii. Oheishommia voi kuka tahansa tehdä.

Hyvin suunniteltu on oikeasti puoliksi tehty. Älä seisota tuntipalkkaisia ammattimiehiä odottamassa!

Muutokset tulevat kalliiksi.

Hyödynnä paikallisia yrityksiä ja ammattilaisia.