Talon eristeet tehdään vielä usein kivivillasta, lasivillasta, selluvillasta tai styroksista. Näille etsitään korvaajia kiertotaloutta edistävistä materiaaleista, uusimpana kierrätystekstiilit. 

Kotimainen rakentamisen toimija EcoUp Oyj tunnetaan muun muassa Ekovilla-eristeistä. Se aloittaa yhteistyön tekstiilien kierrätysratkaisuja tarjoavan Resterin kanssa. Tavoitteena on löytää kierrätystekstiileistä ratkaisu, jolla eristeet voidaan valmistaa kiertotaloutta edistävästi. Käynnistyvän yhteistyön tavoitteena on tutkia tekstiilijätteen jatkokäyttömahdollisuuksia rakentamisen tuotteissa ja eristämisessä.

Rakentamisen eristeet kehitystyön kohteena

Rester avasi Pohjois-Euroopan ensimmäisen poistotekstiiliä laajamittaisesti kierrätyskuiduksi jalostavan tehtaan Paimiossa marraskuun alussa. Rester vastaa yrityspuolen poistotekstiilien vastaanotosta ja materiaalin mekaanisesta prosessoinnista uusiokuiduksi.

”Kiertotalouslaitoksemme Paimiossa vastaanottaa yritysten poistotekstiilit ja tuotannon sivuvirrat ja jalostaa kuidut uudeksi raaka-aineeksi. Asiakkaitamme ovat tekstiilejä käyttävät yritykset, joilta syntyy poistotekstiiliä sekä toisaalta yritykset, jotka voivat hyödyntää Rester-uusiokuitua omassa tuotannossaan tai tuotteissaan. Yksi oleellisimpia tavoitteita on löytää kaikelle materiaalille paras mahdollinen käyttökohde. Yhteistyö EcoUpin kanssa on hieno avaus, jolla mahdollistetaan loppukäyttäjille kiertotalouden keinoin valmistettuja tuotteita, joilla voidaan suoraan vaikuttaa hiilijalanjäljen pienentämiseen”, kertoo Resterin toimitusjohtaja Outi Luukko.

”Meille tämä yhteistyö tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutkia uusiokuidun käyttöä ja sen ominaisuuksia erilaisissa eristämisen tuotteissa. On selvää, että kiertotaloutta ja kestäviä arvoketjuja tarvitaan yhä enemmän. Olemme uteliaita uusien mahdollisuuksien suhteen, ja tuotantolinjastomme sopii myös tekstiilikuidun käsittelyyn. Nykyisin Ekovillan valmistamiseen käytetään kierrätettyä puukuitua, mutta voimme tuottaa ekologisesti eristeitä myös muista materiaaleista”, EcoUpin toimitusjohtaja Antti Ollikainen kertoo.

Lue lisää:

Finnfoam alkaa hyödyntää biomuovia lämmöneristeiden tuotannossa

Yläpohjan kunnollinen lämmöneristys pitää lämmön 20 asteessa pakkasellakin

Eristevaahdolla vaivaton lämmöneristys