Huittisten keskustassa sijaitseva As Oy Vehnä-Hovi tekee laajan energiaremontin, jonka ansiosta taloyhtiön lämmityskulujen odotetaan putoavan lähes kolmasosaan nykyisestä.

Satakunnan ensimmäisessä Energiaremontti-kohteessa vaihdetaan kaukolämpö maalämmön ja aurinkosähkön yhdistelmään, minkä lisäksi poistoilman lämpö otetaan talteen. Samalla uusitaan taloyhtiön poistoilmapuhallin ja modernisoidaan pihavalaistus sekä päivitetään kiinteistön rakennusautomaatio nykyaikaan.

Laskelmien mukaan taloyhtiön lämmityskulut putoavat lähes kolmasosaan nykyisestä.

”Kustannussäästö on merkittävä”, kertoo As Oy Vehnä-Hovin hallituksen puheenjohtaja Timo Juurikko.

Kohde kustantaa mittavan remontin energialaskusta säästämillään rahoilla. Remontin ansiosta taloyhtiöstä tulee hiilineutraali.

Energiaa energiakaivoista ja auringosta

Nelikerroksinen ja nelirappuinen Vehnä-Hovi on rakennettu vuonna 1973, ja siinä on yhteensä 44 huoneistoa. Tällä hetkellä talon lämmitykseen kuluu vuodessa 350 megawattitunnin verran kaukolämpöä.

Seuraavaan lämmityskauteen mennessä lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen tarvittava energia on tarkoitus saada kiinteistön pihalle porattavista energiakaivoista ja auringosta. Muutokset tulevat laskelmien mukaan pienentämään taloyhtiön energialaskua reilut 19 000 euroa vuodessa.

As Oy Vehnä-Hovin katolle asennettavan 65-neliön aurinkosähkövoimalan teho on yhdeksän kilowattia (kWp). Järjestelmä suunnitellaan niin, että sitä voidaan myöhemmin laajentaa. Maalämpöpumppujen teho on noin 100 kilowattia. Taloyhtiö aikoo myydä sähköä omille asukkailleen, kun se on lainsäädännön kannalta mahdollista.

Leasing-mallilla tehtävän remontin toteuttava energiapalveluyhtiö LeaseGreen on erikoistunut tekemään kustannustehokkaita energiaremontteja suuriin kiinteistöihin. Viime vuodesta lähtien se on tarjonnut remontteja myös taloyhtiöille. Yritys toimii Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Tukholmassa.

  • Kiinnostuitko energiaremontista ja leasing-mallista? Aiheesta voit lukea lisää TM Rakennusmaailmassa 2/19 julkaistusta jutusta Lämpöpumppu kuin ilmaiseksi.