Taloyhtiöille suunnattu Energiaremontti-palvelu laajenee pääkaupunkiseudulta isoihin kaupunkeihin. Ensimmäisenä vuorossa on Tampere.

Energiaremontit tarkoittavat käytännössä taloyhtiöiden kiinteistötekniikan modernisointia. Niiden kohteena voi olla ilmanvaihdon parantaminen tai poistoilman lämmön talteenotto. Energiaremonttiin voi kuulu myös useita osa-alueita. Taloyhtiöille remontista voi koitua parhaimmillaan satojentuhansien eurojen säästöjä, kun lämmityslaskut pienenevät.

Kannattavimpia investointeja ovat yleensä kaukolämmön tai öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön tai muihin lämpöpumppuihin. Maalämpöjärjestelmään on mahdollista liittää myös viilennysominaisuus, mikä parantaa entisestään järjestelmän hyötysuhdetta. Samoilla lämpöpumpuilla voidaan viilentää kerrostalon huoneistoja, mikä parantaa asumisen mukavuutta erityisesti kesän helteillä.

Mitä isompi taloyhtiö, sen kannattavampi remontti

Energiaremontit toteuttaa energiapalveluyhtiö LeaseGreen, joka on erikoistunut suurten kiinteistöjen kustannustehokkaisiin energiaremontteihin. Tähän asti yritys on keskittynyt toimitilakiinteistöihin, mutta helmikuusta lähtien se on tarjonnut remontteja myös taloyhtiöille yhdessä OPn kanssa.

”Me käymme läpi koko rakennuksen ja sen tekniikan ja etsimme ne kohteet, joissa energialasku ja hiilijalanjälki pienenevät kustannustehokkaasti. Tämä toimintamalli on todettu hyväksi myös taloyhtiöissä”, kertoo Energiaremonttien asiantuntija Ilkka Mäkelä LeaseGreeniltä.

Tampereen seudun Energiaremonteista vastaava Mäkelä näkee eniten energiansäästöpotentiaalia keskustan asuinalueilla sekä Hervannassa, Tesomalla, Tammelassa ja Kalevassa. 1960–1980-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa on usein riittävän iso tontti maalämmölle ja tasatto, jota voi hyödyntää aurinkosähköön. Yritysten mukaan tällaisia kerrostaloyhtiöitä on pelkästään Tampereella noin 700.

Energiaremontit rahoitetaan OPn leasing-tyyppisellä rahoitusmallilla, jossa remontin kustannukset veloitetaan taloyhtiöltä kiinteällä kuukausimaksulla. Tavoitteena on, että remontin kustannukset katetaan valtaosin tai jopa kokonaan saavutetuilla säästöillä. Näin yhtiö saa jopa mahdollisuuden alentaa vastikkeita.