Taloyhtiöiden energiakustannukset nousevat Suomessa jyrkästi. Sähkön hintavertailu tekee kustannusten laskemisesta haastavaa.

Taloyhtiöiden kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Voimakkain nousu on koettu sähkön hinnassa, mutta nousua on käytännössä kaikissa muissakin kuntakohtaisissa erissä.

Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailussa taloyhtiöiden pulittamat kustannukset ovat nousseet keskimäärin miltei 13 prosenttia vuodesta 2021.

Kiinteistösähkön vertailukustannus nousi keskimäärin 106 prosenttia, kaukolämmön 6,5 prosenttia, jätekustannukset 6,4 prosenttia, rakennuksen kiinteistövero 4,8 ja vesi 2,2 prosenttia.

Kustannusten muutoksissa on tänäkin vuonna merkittäviä eroja Suomen kuntien välillä. Indeksitalo-selvityksessä oli edellisvuosien tapaan mukana 59 kaupunkia ja kuntaa, joissa vertailtavat kiinteistökustannukset nousivat selvästi kaikissa kunnissa. Pienimmilläänkin vertailukustannusten nousu oli noin seitsemän prosenttia, ja suurimmillaan peräti 21 prosenttia

Taloyhtiöiden kalleimmat kustannukset Helsingissä

Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat tänä vuonna Helsingissä, Mikkelissä, Rovaniemellä, sekä Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa. Kustannukset ovat kivunneet jo välille 3,47 – 3,63 euroa neliöltä kuukaudessa. Kalleimmat kustannukset ovat Helsingissä, jossa kustannusnousu on myös ollut nopeinta. Hitaimmin kustannukset ovat nousseet Rovaniemellä.

Kiinteistökustannuksiltaan Suomen edullisimpia kuntia ovat Kempele, Mustasaari, Rauma ja Oulu. Kempeleessä Indeksitalo-kustannusten summa on tänä vuonna 2,55 euroa neliöltä kuukaudessa. Mustasaaressa vertailulukema on 2,74, Raumalla 2,80 ja Oulussa 2,81.

Eroa miltei 1200 euroa

Kalleimmassa päässä Helsingissä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin menee 90-neliöisessä perheasunnossa noin 3 900 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman alle 2 800 euroa.

Suurimpien kaupunkien osalta 90-neliöisessä huoneistossa asuva maksaa kuntakohtaisia kustannuksia Helsingissä noin 3 930 euroa vuodessa, ja Espoossa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa runsaat 3 500 euroa. Suurten kaupunkien edullisimmassa, Oulussa, lukema on hieman runsaat 3 000 euroa.

Taloyhtiöiden riesana sähkön hinta

Sähkömarkkinoiden epävakaan tilanteen uskotaan jatkuvan tulossa olevan talven ylitse. Kiinteistösähkössä kustannukset ovat vertailussa yli kaksinkertaistuneet edellisvuoteen verrattuna. Vaihtelua kuntien ja verkkoyhtiöiden sekä sopimustyyppien välillä on kuitenkin paljon.

Tällä hetkellä sähkön hintavertailut ovat erittäin vaikea tehtävä, koska markkinoilta saatavissa olevien sopimusten mallit ja hinnat muuttuvat koko ajan poikkeuksellisen vilkkaasti. Kiinteistöliiton vertailussa on käytetty sähköenergian hinnassa vertailtavien kuntien keskiarvoa, mutta siirtomaksussa edelleen paikallisen siirtoyhtiön tariffia.

Lue lisää:

Asumisen kustannusten nousu huolestuttaa: Missä voisin säästää?