Taloyhtiöille on tarjolla runsaasti ratkaisuja, joilla energiatehokkuutta voidaan kehittää ja samalla löytää kustannussäästöjä. Hajallaan olevat vinkit on nyt koottu yhteen.

Monissa taloyhtiöissä ollaan kiinnostuneita löytämään kustannussäästöjä kehittämällä energiatehokkuutta ja samalla vähentää rakennusten ilmastovaikutuksia. Ratkaisuja taloyhtiöille on tarjolla runsaasti, mutta tieto on hajallaan eri lähteissä. Uusi opas kokoaa vinkit energiatehokkuuden kehittämiseen käteväksi muistilistaksi. Maksuton julkaisu on osa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanketta.

Yksi toimii yhdelle, toinen toiselle

Taloyhtiöiden hoitokuluista noin kolmannes kuluu energia- ja vesikustannuksiin. Niin vanhoissa kuin uusissa taloyhtöissä voidaan saada säästöä koitokuluihin, kun  energiatehokkuutta kehitetään. Jokainen taloyhtiö on kuitenkin omanlaisensa kokonaisuus, eikä yhtä oikeaa ratkaisua ole monistettavissa kaikille.

Uusi Energiahukan riivaamasta taloyhtiöstä energiaviisauteen -opas kokoaa erilaiset toimenpiteet ja kannustaa taloyhtiöitä etsimään oikean ratkaisun yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Julkaisun tavoitteena on innostaa taloyhtiöitä aloitteellisuuteen energiatehokkuuden kehittämisessä.

Oppaan vinkkilista toimii taloyhtiöissä keskustelun pohjana taloyhtiön ja sen palveluntarjoajien, kuten isännöinnin tai huoltoyhtiön välillä. Erilaiset toimenpiteet on järjestetty muistilistaan jatkuvan kehittämisen -mallin mukaan. Ensin selvitetään esimerkiksi taloyhtiön lähtötilanne ja energiankulutus, seuraavaksi säädetään olemassa oleva talotekniikka toimimaan energiatehokkaasti ja lopuksi selvitetään mahdollisuudet investoinneille, kuten lämpöpumpuille.

Julkaisuun on koottu vinkit myös energia-asioiden viestimiseen asukkaille.

Energiahukan riivaamasta taloyhtiöstä energiaviisauteen -oppaan on koonnut Green Building Council Finland yhdessä Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ja Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) asiantuntijoiden kanssa.  Oppaan voi ladata pdf-muodossa.

Lue lisää:

Älä tuhlaa energiaa autotalliin

Taloyhtiöissä vesimaksut määräytyvät jatkossa käytön mukaan

Ilmalämpöpumpun voi asentaa myös kerrostaloon