Taloyhtiöiden on entistä haastavampaa saada taloyhtiölainaa korjaushanketta varten, ilmenee Isännöintiliiton jäsenilleen tekemästä kyselystä. Rahoitusta on vaikea saada muuallakin kuin muuttotappioalueilla.

Isännöintiliitto teki tammikuussa jäsenilleen kyselyn taloyhtiölainojen saamisesta. Lähes 174 kyselyyn vastanneesta isännöitsijästä lähes puolet oli kokenut jonkinlaisia lainansaantivaikeuksia.

Taloyhtiölainan saaminen korjaushanketta varten on aiempaa vaikeampaa muuttotappioalueiden lisäksi monissa isoissa kaupungeissa, kuten Oulussa, Jyväskylässä ja Tampereella. Isännöitsijät ovat painineet rahoitushaasteiden kanssa jopa joillain alueilla Helsingissä.

”Isännöitsijöillä pitää olla liuta erilaisia keinoja, joilla he voivat todistaa taloyhtiön maksukyvyn ja raapia rahoituksen kokoon. Myös isännöitsijöiden neuvottelutaitojen merkitys lainan saamisessa on kasvanut”, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Suunnitelmallinen korjaustoiminta tärkeää

Aiemmin taloyhtiön oli helppo saada lainaa omasta tilipankista. Nykyään lainaa haetaan useilta pankeilta eri puolilta maata.

”Moni isännöitsijä etsii nyt ratkaisua pienistä pankeista, koska osalla pankeista taloyhtiölainojen laarit alkavat olla täynnä uudistuotannon takia ja ne väistelevät peruskorjauslainoja melko suoraviivaisesti. Laina on helppo evätä esimerkiksi sillä, että sijoittajia on liikaa tai vakuusarvo ei riitä, vaikka ongelmia voitaisiin ratkoa monella tavoin”, Koro-Kanervaa kertoo.

Yksi mahdollisuus on pilkkoa hanke pienempiin osiin, myydä rakennusoikeutta tai rahoittaa osa hankkeesta osakkaiden omilla, henkilökohtaisilla lainoilla.

”Henkilökohtaiseen lainaan voi saada taloyhtiölainaa huomattavasti paremmat ehdot ja maksuaikaa 25 vuotta 15 vuoden sijaan.”

Isännöitsijöille tehdyn kyselyn vastauksista kävi ilmi, että pankit tarkastelevat entistä tarkemmin rahoitusta hakevien taloyhtiöiden korjaushistoriaa. Tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiöiden pitää sitoutua yhä suunnitelmallisempaan kiinteistönpitoon.

Koro-Kanerva kehottaakin taloyhtiöiden osakkaita tutustumaan taloyhtiönsä korjaustoimintaan.

”On todella tärkeää, että osakkaat ymmärtävät suunnitelmallisen korjaustoiminnan tärkeyden ja sen, ettei korjauksia voi loputtomasti venyttää. Osakkaiden yhteinen tahtotila pitää selvittää, jotta päätöksiä tehdään sen eikä äänekkäimpien osakkaiden tahdon perusteella.”