Motiva selvitti laajalla kyselyllä taloyhtiöiden kokemuksia lämpöpumppuinvestoinneista. Kaksi kolmesta investoinnin tehneestä vastaajasta kertoi kiinteistön arvon nousseen, ja liki puolet totesi investoinnin pudottaneen yhtiövastiketta.

”Energiaa säästyy todennäköisesti kaikissa eri lämmitysvaihtoehdoissa. Mielekkäin lämpöpumppuun tehty investointi on sähkö- ja öljylämmityskohteissa. Silloin hiilidioksidipäästöt putoavat ja ympäristö voi entistä paremmin”, Motivan asiantuntija Sami Seuna sanoo.

Myös mahdollisuus jäähdyttää asuntoja sekä ympäristösyyt vakuuttivat taloyhtiöiden päättäjiä lämpöpumppuinvestoinnin mahdollisuuksista ja tärkeydestä.

Sähkö-, kauko- ja öljylämmitystaloihin

Motiva toteutti tutkimuksen lähettämällä kyselyn lämpöpumppuinvestoinnista taloyhtiöiden puheenjohtajille, hallituksen jäsenille ja myös taloyhtiöiden asukkaille. Kysely toteutettiin kesällä 2017, ja vastauksia tuli 343 kappaletta.

Lämpöpumppu oli asennettu viiteenkymmeneen kyselyyn osallistuneeseen taloyhtiöön. Tyypillisin tekninen laite oli maalämpö- tai ilmalämpöpumppu. Investointeja oli tehty taloyhtiöihin, joiden päälämmitysjärjestelmä oli kaukolämpö-, sähkölämmitys tai talo lämpeni öljyllä.

Motivan mukaan isot sähköllä tai öljyllä lämpiävät taloyhtiöt ovat otollisia erilaisille lämpöpumpputyypeille kuten maa-, ilma-, ilma-/vesi- ja poistoilmalämpöpumpuille. Tällaisissa asunnoissa saattaa olla vesikiertoinen lämmönjako valmiina. Ilmalämpöpumput soveltuvat myös pieniin kohteisiin, joissa ei ole vesikiertoista lämmönjakoa.

Puolueetonta tietoa tarvitaan

Lämpöpumpun hankintaa edistivät tutkimuksen mukaan taloyhtiön hallituksen jäsenet, ja puolessa kohteissa isännöitsijät. Hyvän isännöitsijän pitäisi olla kiinnostunut kaikista kiinteistön mahdollisuuksista säästää energiaa. Asukkaat odottavat isännöitsijältä aktiivista roolia energia-asioissa.

Taloyhtiöissä kaivattiin puolueetonta tietoa lämpöpumpun hankinnasta ja erityisesti sen taloudellisesta kannattavuudesta. Esimerkkikohteet ja laitteen soveltuvuus omaan taloyhtiöön kiinnostivat. Vaikeina asioina koettiin tarjousten vertailu ja oikean tekniikan valitseminen. Taloyhtiön kannattaisi palkata asiantuntija suunnittelun ja laitteen mitoituksen hoitamiseen.

”Puolueeton asiantuntija hoitaa hankesuunnittelun ja pitää taloyhtiön puolta. Onnistunut hankesuunnittelu estää virheinvestoinnit, ja taloyhtiö voi itse olla ohjaamassa hanketta haluttuun suuntaan”, Kiinteistöliiton Petri Pylsy kertoo.