Talvesta ja tulevasta lämmityskaudesta ennustetaan ankaraa. Voiko ilmalämpöpumpun käyttäjä huomioida kulutushuiput tinkimättä asumismukavuudesta?

Ilma- ja maalämpöpumppuja käyttämällä pientalojen yhteenlaskettu sähkötehon huipputarve voi pienentyä 10 prosenttia. Lämpöpumppujen yleistymisen lisäksi huipputehon tarvetta pienentävät siirtyminen maalämpöpumppujen täystehomitoitukseen sekä uusien lämpöpumppujen paremmat lämpökertoimet kylmissä olosuhteissa.

Talvella Suomen sähkön tarve lisääntyy tyypillisesti aamuyön tuntien jälkeen 10–15 prosentilla.

”Jokainen lämpöpumpun omistaja voi osaltaan auttaa sähkönkulutuksen tasaamisessa. Suomessa sähkönkulutus laskee puolen yön jälkeen ja alkaa kohota jälleen noin kello 6 aamulla”, lämpöpumppuvalmistaja Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo.

Hänen vinkkinsä lämpöpumpun käyttäjälle on hieman korkeamman lämpötila-asetuksen ajastaminen lämpöpumppuun aamuyön ajaksi. Sähköä ei voi kotona taloudellisesti varastoida, mutta lämpöä voi ainakin jossain määrin.

”Kolmen-neljän tunnin aikana saadaan varastoitua lämpöä talon seiniin ja lattioihin, jolloin aamupäivän aikana tarvitaan vähemmän sähköä asunnon lämmittämiseen”, Kummu neuvoo.

Kuinka kylmä talvesta tulee?

Kummu muistuttaa, että rakennuksilla on niiden massasta johtuva viive lämmityksen tarpeessa. Viive voi olla talon rakenteista riippuen jopa 3–5 päivää. Se mahdollistaa varautumisen myös kovempiin pakkasjaksoihin.

”Tällöin esimerkiksi ilmalämpöpumpulla voidaan nostaa sisälämpötilaa 2–3 päivän ajaksi 23–24 asteeseen lauhan sään aikana, jolloin lämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan. Pakkasen kiristyessä ilmalämpöpumpun asetuksen voi palauttaa 22 asteeseen ja sähköpattereiden termostaatit 20 asteeseen, jolloin lämmitykseen tarvittava sähköteho ei nousekaan niin paljon kuin tavallisesti”, Kummu laskee.

Suomen noin 600 000 ilmalämpöpumpusta hieman yli 140 000 on lämmitysteholtaan alle 26 kW maalämpöpumppuja ja yli 51 000 on ilma-vesilämpöpumppuja. Kummu arvioi, että lämpöpumppujen käytön optimoinnissa olisi mahdollista leikata valtakunnallisesti huipputehon tarvetta sadoilla megawateilla.

Kummu kehottaa tutkimaan lämpöpumppujen merkkejä ja mallien välisiä eroja asiantuntijan kanssa.

”Oikein valitulla, modernilla ilma-vesilämpöpumpulla voidaan lattialämmitykseen tai puhallinkonvektoreihin yhdistettynä saada vielä 25 asteen pakkasella lähes puolet tarvittavasta lämpöenergiasta ulkoilmasta. Koko lämmityskauden aikana lämpökerroin voi olla neljä, eli yhdellä kilowatilla sähköä saadaan neljä kilowattia lämmitystehoa.”

Lue lisää:

Suorasähkölämmitys kävi kalliiksi – Mikä lämmitysmuoto tilalle?

Tiesitkö miten pakkanen vaikuttaa ilmalämpöpumppuun?