Ilmanvaihtojärjestelmät eivät ehdi kovilla pakkasilla sopeutua muuttuviin lämpötiloihin, vaan käyvät perustasolla. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat tekemästä virheitä ilmanvaihdon korjaamisessa.

Sisäilman laatu voi talvipakkasilla hetkellisesti heiketä, kun ilmanvaihtojärjestelmät kuormittuvat. Asiantuntijan mukaan ilmanvaihtoventtiilejä ei kuitenkaan tule sulkea ulkoilman kylmetessä, vaan paras tapa parantaa sisäilman laatua talvisaikaan on nopea tuuletus.

Kodin lämmityskuluissa säästäessä moni saattaa sortua sulkemaan kylmää ilmaa sisälle puhaltavat ilmanvaihtoventtiilit, mutta tämä pahentaa tilannetta entisestään.

Pidä tuuletusräppänät avoimena

”Saattaa kuulostaa loogiselta, että kylmää ilmaa sisälle päästävät raitisilmaventtiilit kannattaa talvella sulkea. Tämä on kuitenkin ehdottomasti virhe. Silloin ilma etsii korvaavan, yleensä epäterveen, reitin ja se voi aiheuttaa sisälle entistä kylmemmän ilman puhalluksen ja vedon tunteen”, ilmanvaihtoon ja puhtaaseen sisäilmaan erikoistuneen Cervin toimitusjohtaja Petri Valve kertoo.

”Ilman täytyy antaa vaihtua sitä varten suunniteltuja kanavia pitkin. Tällöin ilmanvaihto tapahtuu hallitusti ja tahattomilta ilmavuodoilta vältytään. Pikainen tuuletus on paras keino parantaa sisäilmaa talvella”, Valve neuvoo.

Kovat pakkaset lisäävät lämmityskustannuksia ja nostavat sähkölaskuja etenkin rakennuksissa, joiden tiiviys ei ole asianmukaisella tasolla. Vanhoissa rakennuksissa kannattaa energiatehokkuutta tarkastella ainakin varmistamalla ikkunoiden ja ovien tiiveyden, sekä tarvittaessa uusia talon seinien ylä- ja alapohjan eristyksiä.

”Rakennuksen tahattomat ilmaraot kannattaa ehdottomasti paikantaa ja korjata. Tiivistäessä täytyy kuitenkin aina muistaa tarkistaa remontin vaikutus ilmanvaihtoon”, Valve muistuttaa.

Lue lisää:

Jos kodin ilmanvaihto takkuaa, tarkista ainakin nämä

Tuntuuko lattianrajassa vetoa? Syy voi löytyä tukitusta venttiilistä