Tapetti voi menettää viehätyksensä kun kodin sisustusta uudistetaan. Näillä vinkeillä saat vanhan tapetin pois ja siistin maalipinnan sen tilalle.

Moni haluaisi vaihtaa vanhan tapettiseinän maalipintaiseksi, mutta tuskailee tapetinpoiston vaikeutta. Silloin päädytään usein maalaamaan vanhan tapetin päälle. Tapetin päälle maalaamisessa piilee vaara, että maali kostuttaa tapetin kiinnitysliisterin ja tapetti irtoaa alustastaan. Kastuessaan paperitapetti turpoaa ja sen pinta nousee pusseille.

Tapetin saumat jäävät myös näkymään maalipinnassa rumina pystyrakoina. Raot näkyvät, vaikka seinän tapetoisi uudelleen maalattavalla tapetilla.

Poista aina vanha tapetti

Tapetteja on erilaisia. Ohuita paperitapetteja, paksuja palstautuvia paperitapetteja, vinyylipintaisia tapetteja, kangastapetteja.

Yleensä kaikki liisterillä kiinnitetyt tapetit ovat poistettavissa helposti. Jos tapetti on kiinnitetty liimalla, ei poistoyritykseen kannata tuhlata aikaa.

Palstautuvat ja vinyylipintaiset tapetit kannatta poistaa siten, että repii ensin kuivana kosteuden imeytymistä hidastavan tai kokonaan estävän pintakerroksen pois. Kiinni jääneen tapetin pohjan saa liotettua irti olennaisesti nopeammin.

Päälle maalattuja tapetteja poistaessa kannattaa rullailla piikkitelalla maali- ja tapettikerroksen läpi pieniä reikiä, joista kosteus pääsee imeytymään kiinnitysliisterikerrokseen liuottaen sen irti.

Kangastapetit irtoavat harvoin. Niiden kanssa pääsee helpoimmalla, kun repii pinnan irti ja jos pohjan liima pitää, ylitasoittaa seinät.
Toinen vaihtoehto on levyttää pinta 6 mm saneerauskipsilevyllä. Sen päälle tehdään normaalisti saumanauhoitus paperinauhalla ja ruuvin kantojen kittaus.

Katso täältä ohjeet tapetin helppoon poistamiseen.

Tarkista seinien pinnat

Kun tapetti on saatu pois, on aika tarkastella mitä sen alta löytyy.

Usein puurakenteisia seiniä käsitellessä törmää siihen, että vanhat ruuvinkannat ovat ikään kuin ”nousseet ylös” ja pakkeli ripsahtanut ruuvin päältä irti. Tämä johtuu siitä, että runkotolppa on kuivunut ja kutistunut levyn takana. Näin levy jää irtonaiseksi löysällä olevan ruuvin ja runkotolpan väliin.

Tämä ilmiö kannattaa aina tarkistaa ennen kittaamistyön aloittamista. Töni kämmenellä ja koko kropan painolla levyjä runkotolppien kohdilta niitä vasten. Älä töni runkotolppien väleistä, ettei nyrkki sujahda levyn läpi.

Mikäli kitit ripsahtelevat irti, kannattaa kuhunkin runkotolppaan ruuvata muutama ruuvi, joilla kiristää levyt koolaustaan vasten. Tämä yleensä saa loputkin ruuvinkannat pomppaamaan pintaan. Myös ne kannattaa kiristää ennen kittauskierrosta.

Lastulevyseinissä naulojen kannat tulevat yleensä näkyviin samasta syystä.

Kun kaikki paikat on käyty tarkkaan läpi ja kolot on saatu kitattua, on aika hioa seinät. Tämä käy tee-se-itse-henkilöltä parhaiten jatkovarren ja hiomalastan avulla. Sopiva paperin karkeus on P80-100.

Hioessa kannattaa tarkkailla mahdollisia jäännösliistereitä. Ne paistavat helposti maalin alta karkeampina kohtina. Hionnan jälkeen tarkistetaan vielä mahdolliset lisäkittauksen tarpeet.

Muista, että maalipinnan pohjatyöt pitää tehdä paljon tarkemmin kuin tapettipintojen pohjat. Ohjeita maalaamisen löydät täältä.

Maalauksen jälkeen kiinnitetään vielä listat ja sähkökalusteiden peitinlevyt takaisin paikoilleen, siivotaan paikat ja nautitaan uudistuneista pinnoista.