tarkastusKeskuskauppakamarin hyväksymä, tulisijoihin erikoistunut tavarantarkastaja tietää, että tulisijan vika voi johtua niin materiaaleista, asennuksesta kuin käytöstä.

Tulisijan tarkastuspyyntöjä Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Juha Helkamäki saa sekä tulisijavalmistajilta että omakotirakentajilta. Yleensä ollaan menossa oikeuteen, kun jommankumman osapuolen asianajaja vinkkaa käyttämään tavarantarkastajaa.

Tavarantarkastajaa käyttävät asianajajien lisäksi tyypillisesti vakuutusyhtiöt. Jotkut omakotirakentajat ovat netistä oppineet, että riitatapauksissa tavarantarkastaja antaa puolueettoman lausunnon. Työ sisältää tarkastuksen ja sen jälkeisen tarkastuskertomuksen toimittamisen osapuolille. Tuomarin on helppo tehdä ratkaisu teknisen tarkastuksen perusteella.

Helkamäki näkee paljon jo tulisijan päältä, mutta tulisijaan hän katsoo hormikameralla, joka liikkuu jopa 20-metrisen kaapelin päässä. Kameraa voi suunnata ja käännellä, horminäkymää voi suurentaa ja valaista infrapunavalolla. Kamera näkee kanavien leveydet ja vauriot sekä mahdollisesti liikkuneet kivet, jotka tukkivat savureittejä. Savukanavien paineet selviävät virtausmittarilla, myös lämpökamera ja kosteusmittari kuuluvat varustukseen.

Tarkastus kestää keskimäärin kaksi tuntia. Tarkastuskertomuksen laadinta kestää pidempään, sillä sitä varten tulokset pitää tulkita. Kertomuksessa ei saa olla virheitä, kun asianajajat tarttuvat tulkinnanvaraisiin ilmaisuihin.

Tulisijassa tulipesä, runko ja mahdollinen kuori on erotettava toisistaan. Kuumuuden vaikutuksesta nämä näet hieman liikkuvat, jolloin aiheutuu repeämiä. Kokematon muurari ei osaa jättää liikevaraa. Tämä on Helkamäen mukaan yleisin tulisijavaurio. Kyseiset liikuntasaumat muodostetaan erottamalla pääosat 10–20-millisellä mineraalivillaisella palosuojalevyllä. Näin muurauksen laastipurseet eivät tartu toisiinsa.

Toinen vauriotyyppi on väärien tai keskenään sopimattomien materiaalien käyttö. Käytetään vääränlaisia tiiliä tai valumassoja tai valumassaan sekoitetaan jopa harjaterästä.

Tulisijat voidaan myös rapata tai muuten pinnoittaa väärillä materiaaleilla. Helkamäen mukaan vain kuorellisen tulisijan pinnoitus onnistuu tyydyttävästi. Silloin rungon lämpötila jää noin 40-asteiseksi, jossa pinnoite pysyy.

Kaikenlaisia tapauksia on tarkastajalle tullut vastaan. Eräs perhe kutsui tarkastajan tutkimaan vioittunutta takkaansa, ja mies löysi takasta ilotulitteita. Syylliseksi paljastuivat perheen nuoret, jotka kavereineen olivat etsineet tunnelmaa viskomalla raketteja takkaan. Toinen perhe kutsui tarkastajan tutkimaan räjähtänyttä vuolukivitakkaa. Perhe haki valmistajalta korvauksia, mutta ei tullut maininneeksi, että märkiä puita oli sytytetty bensiinillä. Sisätiloissa bensiini ei leimahda vapaasti, mikä näkyi takan repeilemisenä. Helkamäki haistoi oitis bensiinin. Ilman hajua sen olisi pystynyt analysoimaan tuhkasta.

Lue aiheesta tarkemmin TM Rakennusmaailman numerosta 11/11, joka ilmestyi 14.12.