Ensimmäinen mökkikäynti talven jälkeen voi paljastaa ikävän yllätyksen. Kun saavut mökille,  muista tarkistaa ainakin kosteiden tilojen sähköjohtojen kunto siltä varalta, että jyrsijöitä on ollut paikalla.

Kevään ensimmäisen kesämökkikäynnin yhteydessä on hyvä käydä läpi sähkölaitteistojen kunto. Sähköturvallisuus on voinut vaarantua talven aikana, kun laitteet ovat olleet käyttämättöminä ja suljettuina, lämmöt ovat pois päältä pitkiä aikoja ja sähkölaitteita säilytetään ulkorakennuksissa, varastoissa tai terasseilla.

Jotkut sähkölaitteet ovat erittäin arkoja säävaihtelulle ja kosteudelle ja ovat silti käytössä vuosikausia.

Tarkistuskierros mökillä

Tarkista, että kaapelit, pistokkeet ja pistorasiat eivät ole löystyneet tai ettei niissä ole näkyviä vaurioita, kuten hiirien jyrsintäjälkiä, halkeamia tai tummentumia.

Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila neuvoo tarkistamaan myös sähkökeskuksen ja kiinteät sähköasennukset.

”On lisäksi suositeltavaa testata vikavirtasuojakytkimen toiminta käyttöohjetta noudattaen ja varmistaa, että se toimii tarkoitetusti. Ellei se toimi, kutsu paikalle sähkömies. Ja jos mökilläsi ei ole lainkaan vikavirtasuojakytkintä, sellaisen asennuttamista kannattaa harkita”, opastaa Kauppila.

Kauppilan mukaan huomiota vaativat myös sähkökiukaat sekä erityisesti lämminvesivaraajat. Molemmat ovat sähkölaitteita, joissa normaalikäytössä on vettä. Pitkään käyttämättöminä saattaa kosteus hapertaa vastukset ja laitteiden saumat. Tällöin voi ilmaantua sähköturvallisuuspuutteita ja varaajien osalta myös vaara vesivahingosta.

Ulkotiloissa, kuten terassilla, ulkorakennuksissa ja kesäkeittiöissä on syytä käyttää ulkotilojen säätiloihin soveltuvia ulkopistorasioita.